La nit del 12 de juny, tornem a sortir pels carrers de Barcelona a enquestar les persones que dormen al carrer. Els hi preguntarem sobre el temps que fa que viuen al ras, si pateixen o no violència i sobre el seu estat de salut, entre d’altres. L’objectiu és comptar per quart any consecutiu amb informació útil per afrontar la problemàtica del sensellarisme. Necessitem més de 700 persones voluntàries que puguin participar entre les 22h i les 5h de la matinada, us hi apunteu?
Com pots participar?
Durant el cens de persones que dormen al carrer, la col·laboració del voluntariat és clau. Per arribar a tots els racons de la ciutat necessitem ser més de 700 persones, inscriu-te! No cal tenir experiència prèvia, només:
- Ser major de 18 anys.
- Tenir disponibilitat la nit del 12 al 13 de juny (des de les 22h fins a les 5h de la matinada).
- Parlar català, castellà, anglès, romanès, marroquí i/o polonès.
- Tenir capacitat física per fer el recorregut a peu (3-4 hores).
Podeu sentir l’experiència de les persones voluntàries del cens 2016 i cens 2017.
Què farem la nit del cens?
La nit del 12 al 13 de juny, recorrerem els carrers de Barcelona per entrevistar les persones que dormen al ras. L’acció començarà a les 22h amb una formació per a totes les persones participants. A partir de mitjanit i fins a les 5h de la matinada sortirem en petits grups a recórrer la zona que ens ha estat assignada i enquestar les persones que hi trobem. L’enquesta està formada per una trentena de preguntes i recull informació sobre la situació de carrer. A més, des de l’any passat, hem inclòs un qüestionari d’observació que ens permetrà recollir més detalls sobre la persona.
Hi haurà una formació prèvia?
Sí, per participar cal fer una formació obligatòria. Us enviarem el material per correu electrònic i la mateixa nit del cens farem una breu formació per resoldre dubtes.
Quin és el punt de trobada?
Durant la nit del cens, tindrem sis seus repartides per la ciutat. El teu punt de trobada dependrà del districte en què t’hagis inscrit per participar. Uns dies abans del cens, ens posarem en contacte per explicar-vos quin és el vostre punt de trobada i donar-vos unes últimes instruccions.
Què cal portar?
Al punt de trobada, et donarem una carpeta amb tot el material i les instruccions que necessitaràs per sortir al carrer a enquestar. Cal que portis:
- Roba i calçat còmode. Si la tens, porta la teva samarreta de Ningú dormint al carrer.
- Motxilla petita. No oblidis de posar-hi una ampolla d’aigua.
- Llanterna (o l’aplicació mòbil Llanterna descarregada) per tenir llum en zones fosques.
- Telèfon amb bateria carregada i amb l’app Arrels Localitzador instal·lada. És gratuïta i te la pots descarregar per a Android i IOS.
- Tot i que plovisquegi, tirarem endavant el cens (et recomanem que portis un paraigües).
Què és un cens?
Per a què serveix el cens?
El cens té com a objectiu explorar la realitat de les persones que dormen als carrers de Barcelona. A través d’una enquesta, recull informació útil, qualitativa i directa, que ens permet conèixer la situació de la persona i determinar el seu grau de vulnerabilitat. L’enquesta recull preguntes com: Quant temps fa que està al carrer? Té alguna malaltia? Es troba en situació administrativa irregular? Rep alguna prestació? Ha patit agressions? Aquest tipus d’informació és important per valorar la proposta d’intervenció més adequada per a cada persona, per incidir políticament i per afinar polítiques i recursos adreçats a persones sense llar.
Per què tornem a fer el cens?
Arrels va començar a organitzar el cens l’any 2016, enmarcat en una campanya europea liderada per l’organització britànica World Habitat. Des d’aleshores, hem replicat l’acció de forma anual a Barcelona ja que ens ajuda a saber com evoluciona el grau de vulnerabilitat de les persones i com hem d’actuar com a entitat i com a ciutat.
Més informació:
I si la persona no vol responder no esta en condicions de respondre, li passa algo, o es posa agressiva
Hola Núria, si la persona no vol respondre no passa res. Li donem les gràcies i continuem el nostre recorregut.
Estoy interesada en poder colaborar
Excelente trabajo de los cordinadores,maravillosa y desinteresada actividad de todos voluntarios/as,gente ofreciendo sus manos y su tiempo.
Ejemplar!!!!!