Les façanes de la Filmoteca, de la Sala Apolo, de les Cotxeres de Sants o de la Universitat Pompeu Fabra són algunes de les localitzacions que acullen aquests dies a Barcelona la intervenció artística #Visibles, que retrata amb murals tretze persones que han viscut al carrer i amb les quals tenim vincle des d’Arrels. La iniciativa és obra d’Arrels amb la col·laboració de Teo Vázquez, artista d’art de carrer.
Amb aquesta proposta volem donar visibilitat a les persones sense llar i fer reflexionar la ciutadania des del carrer, l’espai on viuen aquestes persones, des d’un vessant artístic urbà, directe i sense filtres. La localització de cadascun dels retrats de les persones protagonistes de la campanya no és casual: estan ubicats als murs dels edificis on solien dormir i porten associat un codi QR des del qual els vianants poden conèixer una mica més de la seva història.
“M’agrada la idea de donar visibilitat a les persones que viuen al carrer i fer-les un homenatge”, diu en Teo Vázquez, qui ha compartit tot el procés creatiu amb les persones que ha retratat. “Ha estat una experiència magnífica conèixer aquestes persones i les seves històries; aprendre que quan no tens casa, les parets del carrer són invisibles i tothom et pot veure, que quan la gent passa pel teu costat et mira des de dalt. Amb aquests murals a diferents façanes això canvia i la persona que abans dormia allà al carrer ara mira des de dalt”, relata.
Històries de vida gegants
“Mai ningú m’havia fet un homenatge així. Em fa molta il·lusió”, diu en Jaume, protagonista juntament amb la seva gossa Laika de la fotografia que està exposada al carrer Cardenal Casañas. El Jaume i la Laika dormien a un pàrquing quan els vam conèixer des d’Arrels i actualment s’allotgen a un pis de lloguer social.
Les històries de vida del Jaume i de les altres persones que ha retratat Vázquez són singulars i molt simbòliques. Són les històries de qui ha hagut de lluitar contra un obstacle important: la naturalització del fet que hi hagi persones dormint al carrer. “Jo era invisible, com un fantasma, però ara tothom em saluda”, diu el Juan, una altra de les persones protagonistes de la campanya. Trencar aquesta invisibilitat és clau per transformar percepcions i treballar sobre l’estigma que envolta el fet de dormir al carrer. La intencionalitat de fer visibles aquestes persones i les seves històries és també el motiu que dona nom al projecte.
Són tretze les històries de vida que expliquem i que són tan grans com les imatges que les emmarquen. Ens recorden que hem de trencar prejudicis i entendre que ningú escull no tenir casa, que cap persona hauria de dormir al carrer. Tretze històries que representen les de les més de 1.100 persones que viuen actualment al carrer a la ciutat de Barcelona.
Coneix el projecte #Visibles!
- Visita la pàgina del projecte i coneix els protagonistes de #Visibles
- Mira l’àlbum fotogràfic del projecte
Què pots fer tu?
- Col·labora en la difusió de la campanya i comparteix-la per les xarxes socials.
- Fes un donatiu o apunta’t a l’equip de voluntariat d’Arrels.
- Informa’t sobre la realitat de les persones sense llar per trencar prejudicis.