La veu de les persones sense llar sovint queda invisibilitzada i quan l’escoltem sol ser per conèixer el seu testimoni de vida al ras. Aquest any, hem aprofitat Sant Jordi per parlar de literatura amb algunes persones que coneixem, que han viscut al carrer i que són grans apassionades de la lectura. Hem gravat les seves recomanacions literàries en vídeo i els hem convertit en StreetTubers, usuaris de Youtube que a partir de les seves crítiques literàries busquen contribuir a trencar prejudicis.
El Miquel, el Salvador, el Carlos i el Paco són els protagonistes de StreetTubers, un canal de Youtube que hem creat per donar veu a persones que coneixem, que han viscut al carrer i que són grans apassionades de la lectura. Aquest Sant Jordi, els hem preguntat sobre els seus hàbits de lectura i hem recollit en vídeo les seves recomanacions literàries.
Sovint intercanviem recomanacions de llibres amb amics i coneguts, ara al canal StreetTubers pots trobar crítiques literàries que trenquen prejudicis i que ens parlen des d’una mirada diferent. Descobreix les lectures que han marcat els nostres protagonistes!
Miquel: “Ara que tinc casa meva he tornat a llegir”
“Quan estàs al carrer, l’única preocupació que tens és que no et matin, has de buscar-te la vida i sempre estàs rodejat de gent”, ens explica el Miquel Fuster. És il·lustrador de còmic i un gran apassionat de la lectura des de jove. Li encantaven els grans clàssics grecs però durant els 15 anys que va viure al carrer no va llegir ni una sola pàgina. Els diaris que queien a les seves mans els utilitzava per abrigar-se. Ara té la seva pròpia llar on pinta de dia i llegeix a les nits: “Llegeixo de tot: premsa escrita i articles de revistes. Ara llegeixo fins i tot els embolcalls dels caramels”.
Des del 2010 ha publicat quatre còmics en què, a través del dibuix, dona a conèixer situacions que van marcar la seva vida al ras. Aquest any, Arrels ha fet una reimpressió de l’últim dels seus còmics: 15 años en la calle que recopila l’obra completa i inclou material inèdit. Per al Miquel és el seu llibre de capçalera i el rellegeix cada nit per no oblidar res del que he viscut. El recomana per conèixer algunes pinzellades del que és viure al carrer.
Salvador: “Quan agafo un llibre em transformo”
“Quan agafo un llibre em transformo, em poso a imaginar i perdo la noció del temps”, ens explica el Salvador. En aquest vídeo ens parla de La Bíblia, un llibre que l’ha acompanyat des de ben petit quan feia d’escolanet. Diu que l’ha llegit de dalt a baix moltes vegades i que sempre aprèn coses noves sobre batalles històriques, però també sobre la traïció o l’amor. “Part del que he aprés amb La Bíblia és a estimar els altres”, conclou.
El Salvador va viure vuit anys al carrer i en aquell temps no llegia perquè havia d’estar tot el dia amunt i avall d’un recurs a un altre. També ens explica que al carrer no es llegeix perquè no tens temps, de dia la gent et molesta i a la nit és fosc i no t’hi veus.
Ara el Salvador té la seva pròpia llar en un pis individual d’Arrels i li agrada estar a casa, gaudint de la tranquil·litat, veient la televisió, llegint o escrivint poesia: “De vegades agafo un llibre i se’m fan les 4h o les 5h de la matinada fins que m’adormo”.
Carlos: “Al carrer ets molt conscient de les injustícies”
Sabem que algunes de les persones que coneixem van trobar en la lectura una bona manera de tenir la ment ocupada quan estaven al carrer. És l’exemple del Carlos, un apassionat de l’escriptor alemany Hermann Hesse. A StreetTubbers ens parla de Siddhartha, una novel•la de Hesse que relata el camí a la recerca de la saviesa: “Us recomano aquest llibre per rejovenir l’esperit”.
El Carlos ha viscut més de deu anys al carrer i tot just fa un mes que viu en un pis compartit d’Arrels, tot i que segueix passant llargues estones al carrer. Desil•lusionat amb la societat, ens explica que ara no hi ha humanitat, ni companyerisme i afegeix que “al carrer ets molt conscient de les injustícies”. Tot i així, recorda els col•legues que de tant en tant li regalaven algun llibre i també els estudiants que s’aturaven a conversar amb ell i a intercanviar recomanacions literàries. “Al carrer, sempre he trobat algun racó on posar-me a llegir.”
Paco: “Llegir novel·les de l’oest m’ajuda a evadir-me”
El Paco va cada diumenge al mercat de Sant Antoni a intercanviar novel·les de l’oest. En llegeix una desena a la setmana. Li agraden perquè “distreuen més que una pel·lícula d’acció” i l’ajuden a evadir-se de la realitat. “M’agrada més l’època de l’oest que el món d’avui dia”, ens explica. Si fos un personatge d’aquests llibres seria un professor del Far West per ensenyar a llegir i a escriure a la gent que no en sap.
Al carrer llegia per afrontar la por i la inseguretat de dormir al ras. Ara llegeix a l’habitació de casa seva en moments d’avorriment i també es fica els llibres a la butxaca quan surt a passejar per la muntanya. L’última lectura ha estat Viaje al fondo del infierno de Clark Carrados. Podeu veure la crítica literària en aquest vídeo!
Llibres inèdits i amb un final sorprenent
Aquest Sant Jordi hem preparat una col·lecció inèdita i limitada de llibres amb una vintena d’històries que et sorprendran i que porten per lema #Reescriulahistòria. Els podràs trobar el dia de Sant Jordi a l’estand d’Arrels que tindrem a la Ronda Universitat 15 (cantonada amb el carrer Balmes). Hi serem a partir de les 9.30h, vine i descobreix-los!
Molt interessant i sensibilitzadora la vostra proposta.
Enhorabona!