Al llarg de l’any 2021 hem acompanyat 2.103 persones sense llar, el 30% de les quals per primera vegada. L’ampliació del nostre equip de carrer ha suposat arribar a tots els districtes de Barcelona i visitar 844 persones que viuen al ras, un 24% més de persones que l’any anterior. També hem garantit l’allotjament a 249 persones.
Les dades que us expliquem a continuació es refereixen a l’any 2021, però encara són provisionals. Cap al març, publicarem les definitives amb la memòria anual.
A les 2.103 persones que hem atès durant els darrers dotze mesos les coneixem perquè les visitem directament al carrer, venen al nostre centre obert a fer ús dels serveis bàsics, ens han demanat orientació sobre els recursos que existeixen a la ciutat o viuen en algun dels allotjaments que gestionem. El 88% són homes i el 12% són dones. De totes aquestes 2.103 persones, a 642 les hem atès per primera vegada durant l’any passat.
En concret, durant el 2021 des d’Arrels:
- Hem visitat 844 persones que viuen al carrer. Fa poc més d’un any, vam enfortir el nostre equip de carrer i des d’aleshores recorrem tots els districtes de Barcelona de manera habitual i podem arribar a més persones. Durant el 2021 hem visitat 844 persones, un 24% més que el 2020 i un 59% més que l’any 2019. També hem pogut estar més intensament amb les persones.
- Un total de 1.487 persones han utilitzat el nostre centre obert. La pandèmia ha provocat canvis en el funcionament del nostre centre obert, com l’aforament limitat i les mesures de protecció, i això s’ha traduït en un descens del nombre de persones que fan ús del centre i en un intent per part nostra d’enfocar la nostra atenció en les persones que tenen una situació més fràgil i vulnerable. Els serveis de dutxa i de rober han estat útils per a 488 persones i 772 persones, respectivament, mentre que el servei de consigna ha acollit les pertinences de 464 persones.
- Hem garantit l’allotjament a 249 persones. La majoria de les persones a les quals garantim l’allotjament viuen en pisos, però també promovem altres fórmules necessàries, com la llar Pere Barnés, que acull 41 persones sense llar amb un estat de salut delicat, i el Pis Zero, un recurs nocturn amb capacitat per a una desena de persones. Durant el 2021, 35 persones han començat a viure en pisos; d’aquestes persones, 20 vivien directament al carrer i les altres pernoctaven al Pis Zero o en habitatges inestables. L’accés a l’allotjament s’ha incrementat respecte l’any 2020 i ha anat de la mà d’un acompanyament social intensiu perquè les persones recuperin drets.
- Hem orientat 671 persones sense llar que no sabien on demanar ajuda. Cada dia arriba al nostre centre obert alguna persona que fa poc que viu al carrer o que es troba en una situació d’habitatge inestable i que necessita orientació sobre els recursos que existeixen a Barcelona. Durant el 2021 hem assessorat 671 persones; des de l’inici de la pandèmia, han estat més d’un miler, i de mitjanar, n’hem assessorat una dotzena cada setmana.
- Hem acompanyat en la mort 42 persones sense llar. Durant tot l’any passat també hem acompanyat les persones en la mort, perquè no estiguin soles. El 2021 ens han deixat 42 persones que coneixíem perquè les visitàvem al carrer, venien al nostre centre obert o vivien en algun dels allotjaments que gestionem. A finals d’octubre ens vam unir a una vintena d’entitats per recordar 69 persones sense llar que ens havien deixat els últims dotze mesos a Barcelona.
“Durant tot el 2021 hem seguit acompanyant les persones, malgrat el context de pandèmia, i en molts casos hem aconseguit intensificar la nostra acció. Acabem l’any amb un equip de carrer més fort que està visitant més persones que viuen al ras i detectant necessitats, i amb més places d’allotjament per garantir estabilitat, seguretat i protecció a les persones”, afirma el director d’Arrels, Ferran Busquets.
Suport ciutadà per fer possible #ningúdormintalcarrer
L’arribada de la Covid-19 ha empitjorat la situació de les persones que viuen al carrer i ha afectat els recursos que les atenen; a Barcelona ho vam veure l’any 2020 i durant el 2021 ho hem seguit veient. Ja fa mesos que els serveis de l’Ajuntament de Barcelona on les persones que viuen al carrer s’han d’adreçar específicament per demanar ajuda no atenen totes les persones que ho necessiten; els albergs municipals han deixat de ser d’accés directe i serveis bàsics higiènics, de rober i de menjador també s’han vist afectats durant tot l’any.
En aquest sentit, des d’Arrels considerem molt important el suport que la ciutadania dona a les persones sense llar. Al nostre servei telefònic d’orientacions, per exemple, han trucat més de 400 veïns i veïnes preocupats per persones que viuen al carrer al seu barri i més de 300 persones s’han implicat com a voluntàries durant tot l’any en els nostres projectes.
“Per poder fer efectiu l’objectiu que ningú hagi de viure al carrer cal que totes les administracions es coordinin per resoldre el problema i també necessitem l’acció de la ciutadania; d’una banda, per pressionar i incidir políticament i, d’una altra banda, perquè els veïns i veïnes poden ser peces clau en l’acompanyament i la cura de les persones que viuen al carrer”, diu el Ferran Busquets.
Gràcies al suport ciutadà, precisament, vam poder sortir al carrer el passat mes de juny i entrevistar 289 persones que dormien al ras per conèixer la seva situació: el 69% de les persones que vam enquestar tenia una situació de vulnerabilitat mitjana o elevada i un 46% van explicar que havien patit agressions. Durant el 2021, a més, la ciutadania ha continuat utilitzant l’app Arrels Localitzador per avisar-nos quan veu una persona vivint al ras; en total, hem recollit més de 1.600 avisos, la majoria a la ciutat de Barcelona.
Hi vols col·laborar? T’expliquem algunes maneres de fer-ho!
Més informació:
• Informació pràctica sobre què fer si veus una persona dormint al carrer
• Durant el 2021 hem obert la nostra botiga, encara no la coneixes?