La nit del 13 de desembre vam sortir als carrers de Barcelona per comptar quantes persones dormen al ras. En total, hem localitzat 1.384 persones dormint a la intempèrie. La xifra és la més elevada de totes les registrades fins ara a Barcelona i posa sobre la taula la necessitat de polítiques de prevenció i de recursos que mirin a llarg termini i ofereixin alternatives d’allotjament estable. Ciutat Vella i l’Eixample són els districtes on hi ha més persones dormint al ras.
El recompte el vam realitzar la nit del 13 de desembre gràcies a la implicació de 510 persones voluntàries. A les 22 h de la nit, els primers grups de voluntaris i voluntàries començaven a recórrer els barris menys cèntrics de Barcelona, on hi ha menys soroll i les persones sense llar es preparen abans per passar la nit. En poc més de dues hores, es van localitzar 601 persones dormint al carrer. Dues hores més tard, sortíem als barris més cèntrics i detectàvem la resta de persones vivint al ras.
La xifra de 1.384 persones és la més elevada des que l’any 2008 es van començar a fer recomptes de persones sense llar a Barcelona. Al recompte anterior, que vàrem organitzar el juliol del 2022, vàrem comptabilitzar 1.231 persones vivint al carrer.
En aquesta edició, hem arribat a recórrer els 73 barris de la ciutat. Hem trobat persones que dormien soles a bancs i places, altres que s’agrupaven per protegir-se del vent, gent que dormia a indrets amagats i inesperats… La majoria de les persones es tapaven amb mantes, sacs, cartrons, etc., i una part important buscava intimitat i es refugiava en tendes de campanya. En total, durant el recompte hem detectat 114 tendes de campanya i, davant el dubte de saber quantes persones hi pernoctaven a cada tenda, hem comptabilitzat una persona a cadascuna d’aquestes estructures.
Per primera vegada, a més, el recompte s’ha organitzat durant els mesos d’hivern, quan les persones que viuen al carrer busquen llocs més amagats on passar la nit o passen més desapercebudes perquè estan més tapades. Per tot això, diem que el resultat del recompte és una xifra de mínims.
De les 1.384 persones que hem localitzat durant la nit del recompte, hem detectat que 533 eren homes i 57 eren dones; el gènere de la resta de persones no l’hem pogut determinar.
“Cada vegada, detectem més persones dormint al carrer a Barcelona; la tendència dels darrers anys és cap a l’alça. Hi ha joves, gent gran, adults sols o en parella, persones que pateixen problemes de salut mental o orgànica, persones migrades… Cadascú té una situació diferent. Cal que totes les administracions ens posem d’acord per buscar solucions i adaptar-nos a totes aquestes necessitats”, afirma Ferran Busquets, director d’Arrels.
Persones dormint al carrer a tots els districtes
Per zones, Ciutat Vella i l’Eixample continuen sent els dos districtes de la ciutat on hi ha més persones vivint als seus carrers; a aquests dos districtes hi ha el 46% de totes les persones que viuen al carrer a Barcelona. A Ciutat Vella hem localitzat 339 persones i a l’Eixample, 302, xifres molt similars a les de l’anterior recompte el 2022 (344 i 297, respectivament). En aquest sentit, Sants-Montjuïc i Sant Martí es mantenen també com a tercer i quart districtes on més persones pernocten a la intempèrie. A Sants-Montjuïc hem detectat fins a 209 persones, una mica més que l’any passat (183). A Sant Martí, aquest increment és més elevat i, enguany, la xifra de 159 persones localitzades l’any passat s’ha elevat a 198.
En aquest context, destaca un important increment de persones vivint al carrer a districtes més allunyats del centre de la ciutat: a Sarrià-Sant Gervasi hem localitzat 78 persones vivint al ras (quan l’any passat eren 34); a Gràcia hem vist 57 persones (el 2022 eren 32); a Sant Andreu s’ha passat de les 18 persones detectades l’any anterior a 49 actualment; i a Nou Barris hi ha hagut un lleuger increment de persones que viuen al carrer (64 persones localitzades aquest 2023 i 54 l’any passat).
A Les Corts es manté el nombre de persones que viuen al carrer (44 aquest 2023 i 43 el 2022), mentre que a Horta-Guinardó hi havia 67 persones vivint al ras l’any passat i ara s’ha comptabilitzat 44 persones.
Un recompte durant el dispositiu hivernal
En el moment de fer el recompte la nit del 13 de desembre, a Barcelona estava en marxa el Centre d’Allotjament d’Emergència (CAE) que a la ciutat s’activa durant els mesos de fred per oferir allotjament nocturn i temporal. Aquest any, el dispositiu – que ha obert el 5 de desembre i té previst finalitzar el mes de març – es concreta en 75 places on poder passar la nit durant uns dies. Es tracta d’un recurs temporal, on les persones poden accedir fins a un màxim de 30 nits, en intervals de pocs dies.
A les 75 persones que la nit del recompte dormien sota un sostre al centre nocturn de l’Ajuntament no les vam trobar dormint al carrer i, per tant, no estan comptabilitzades a la xifra de 1.384. Des d’Arrels, però, considerem que tampoc tenen una llar i, de fet, en pocs dies, tornaran a estar al carrer.
“Ara mateix, la realitat és que una persona que dorm al carrer té pràcticament nul·les les possibilitats de deixar de dormir al carrer perquè bona part de les alternatives que s’ofereixen són temporals i no permeten a la persona recuperar-se de la vida al ras per millorar i transformar la seva situació”, afegeix Ferran Busquets.
Més informació:
- Mira algunes fotos del recompte
- Coneix més sobre la problemàtica de les persones sense llar
- Què pots fer si veus una persona vivint al carrer? Compartim informació sobre els recursos que existeixen a Barcelona.
Agraïdes immensament a la tasca que esteu fent. Confiem que ben aviat podeu reposar en la vostra tasca, perquè les Administracions hagin prés consciència i decideixin destinar un pressupost digne a aquest afer, en lloc de donar tans recursos a la casa reial i al comerç de les armes, per exemple.
QUE L’ESPERANÇA US OMPLI D’ALEGRIA (Rm.12,12)
UN ANY NOU PLE DE RENOVADES ESPERES!!!