Preguntes freqüents

Sobre l'entitat i els serveis

Som una fundació privada que atén les persones més vulnerables que viuen als carrers de Barcelona. Les acompanyem per aconseguir una vida el més autònoma possible, oferint orientació, atenció social i serveis bàsics, així com proporcionant allotjament a aquelles que es troben en una situació més cronificada. En paral·lel, fem tasques de sensibilització social sobre els problemes de la pobresa al nostre entorn, denunciem les situacions injustes i aportem solucions a les administracions i a la ciutadania per fer possible #ningúdormintalcarrer.

Al carrer Riereta tenim el centre obert, un espai d’acollida que funciona matí i tarda per oferir orientació a persones que viuen al carrer sobre els recursos que existeixen a la ciutat i també servei de dutxa, consigna, rober i dispensació farmacològica, però sobretot escolta i acompanyament. També gestionem la llar Pere Barnés, un equipament residencial per a persones sense llar amb un estat de salut fràgil, i La Troballa, el nostre programa ocupacional. Disposem d’un equip de carrer que recorre la ciutat visitant les persones més vulnerables que dormen al ras, acompanyant-les i parant atenció a les seves necessitats. També gestionem un centenar de pisos individuals i compartits per a persones que han viscut molts anys al carrer i dos espais nocturns de baixa exigència, com el Pis Zero, per a persones que coneixem i que no han trobat cabuda en altres recursos de la ciutat.

L’equip de carrer d’Arrels visita les persones que es troben en una situació més cronificada de carrer. Des del 2021, recorre tots els districtes de la ciutat, arriba a més persones i les visita de manera més intensa.

Des de la creació d’Arrels l’any 1987 hem atès més de 20.300 persones sense llar i la xifra no para d’augmentar. Només el 2023 hem atès 3.290 persones, 1.453 d’elles per primera vegada (el 88% són homes i el 12% són dones). Al llarg del 2023, hem visitat 796 persones que dormen al carrer, hem acollit 2.730 persones al centre obert i hem garantit l’allotjament a 267 persones.

Recuperar la vida anterior és pràcticament impossible perquè els fonaments que la sostenien s’han trencat. S’intenta recuperar la màxima autonomia a través d’un complex treball de reconstrucció personal i vital que ocupa molts anys. Un dels principals problemes a què ens enfrontem per aconseguir aquesta fita és l’edat de les persones ateses: la majoria supera els 50 anys.

El 38% del pressupost l’obtenim de les quotes de les persones sòcies i de donants puntuals que donen suport a la tasca d’Arrels. També de les administracions locals i autonòmiques (24%), de llegats (8%), d’empreses (12%), de les aportacions de les mateixes persones residents en recursos d’allotjament d’Arrels (7%), d’ingressos propis de l’activitat (2%), d’entitats (4%) col·laboradores i d’altres ingressos (5%). El 78% del nostre pressupost es destina a l’atenció directa, el 9% a la sensibilització i incidència, el 12% a garantir l’estructura de l’entitat i la coordinació de l’equip de voluntariat, i un 1% a altres despeses. Més informació.

A Arrels som actualment més de 340 persones voluntàries i 95 persones contractades. La major part del voluntariat es dedica a l’atenció directa, mentre que la resta es reparteix entre tasques de sensibilització i estructura interna. Pel que fa a l’equip contractat, la majoria coordina la feina d’atenció directa i la resta treballen en altres tasques: comunicació, informàtica, finançament, manteniment i logística, gestió del voluntariat, etc. Coneix l’equip d’Arrels!

No hi ha cap quota mínima per fer-se soci/a d’Arrels. Pots fer el teu donatiu amb una freqüència mensual, trimestral o anual. Qualsevol aportació suma per fer possible #ningúdormintalcarrer, fes un donatiu! A més, pots desgravar tant les quotes periòdiques com els donatius puntuals a la teva declaració de la renta. També es pot col·laborar fent voluntariat, cedint-nos un pis per crear una nova llar per a algú que no en té, comprant productes de la nostra botiga o fent a Arrels hereva, cohereva o llegatària del teu patrimoni.

Els nostres reptes de futur són: ampliar l’horari d’obertura del centre obert, reforçar l’atenció a les persones que viuen al carrer, enfortir el treball amb la comunitat i desenvolupar l’àrea de recerca; així com garantir l’allotjament de més persones perquè creiem que l’allotjament estable és la millor manera d’aconseguir que les persones millorin la seva situació.

Sobre el voluntariat

Per fer un voluntariat a Arrels no cal tenir una formació específica però sí que demanem que la persona tingui més de 22 anys i que es pugui comprometre de forma estable una vegada a la setmana, com a mínim, durant un any.

Pots consultar les necessitats de voluntariat que tenim actualment i oferir-te per alguna d’elles escrivint a vullfervoluntariat@arrelsfundacio.org. Cal que ens indiquis qui ets, quina oferta t’interessa i quina és la teva disponibilitat. El més aviat possible, ens posarem en contacte amb tu per valorar el voluntariat i quedarem per conèixer-nos. Si finalment t’incorpores, Arrels t’oferirà una formació inicial sobre el funcionament de l’entitat i la realitat de les persones sense llar.

Depèn del programa on realitzis el teu voluntariat, però tingues present que:

  • Demanem un mínim de 2 hores setmanals.
  • Si el teu voluntariat és en un projecte de contacte directe amb les persones que atenem serà una vegada a la setmana.
  • Si el teu voluntariat és a nivell administratiu, de comunicació o de gestió, pots venir més d’una vegada a la setmana, segons la teva disponibilitat i la necessitat del servei i, en alguns casos, també pots fer un voluntariat online.

Per fer un voluntariat a Arrels no cal una formació concreta. Només és necessària si fas voluntariat a administració, comunicació, informàtica, servei de perruqueria, etc. i la tasca requereix de coneixements específics.

  • Acompanyar les persones que viuen als carrers de Barcelona, a través de l’equip de carrer.
  • Passar una estona amb les persones que ens visiten al centre obert i donar un cop de mà en els serveis de dutxes, rober, farmaciola i consigna.
  • Visitar persones sense llar conegudes per Arrels que ara viuen en una residència o que estan hospitalitzades.
  • Ajudar en el dia a dia les persones que viuen en pisos de l’entitat o a la llar Pere Barnés i fer acompanyaments al metge, a fer gestions, a prendre un cafè, a passejar…
  • Fer un voluntariat nocturn al Pis Zero d’Arrels.
  • Col·laborar en les activitats del taller ocupacional.
  • Donar un cop de mà en el manteniment dels pisos i les instal·lacions d’Arrels.
  • Col·laborar amb l’equip de comunicació en tasques de redacció, disseny, traducció o atenció telefònica (en alguns casos, es pot realitzar el voluntariat online).
  • Donar un cop de mà als equips d’informàtica i de gestió interna de l’entitat en tasques administratives, ajudant a reparar material informàtic, col·laborant amb l’equip d’empreses, etc.

Consulta les necessitats de voluntariat que tenim actualment.

En aquests moments no contemplem aquesta modalitat ja que cal ser major d’edat per fer un voluntariat a Arrels.

Compartim altres maneres de col·laborar.

Contacta amb l’equip de comunicació d’Arrels escrivint a empreses@arrelsfundacio.org.

Et convidem a saber més visitant la nostra pàgina d’empreses.

  • Si vols fer un treball de classe, cada últim dijous de mes a les 17:30h oferim una xerrada informativa (via Zoom) on responem les preguntes de tot l’alumnat interessat. Parlem sobre la problemàtica de les persones sense llar i també de la tasca d’Arrels. Pots informar-te escrivint a escoles@arrelsfundacio.org o confirmar la teva assistència a través d’aquest formulari.
  • Si ets estudiant universitari i vols fer les teves pràctiques professionals a Arrels, envia’ns el teu CV a través d’aquest formulari. Per a més informació, escriu-nos a personal@arrelsfundacio.org.
  • Si el que vols és venir amb la teva escola, institut o centre educatiu per sabem què fem pots informar-te en aquest espai i escriure’ns a escoles@arrelsfundacio.org.
  • El voluntariat a Arrels requereix d’un compromís continuat en el temps. Per fer un petit voluntariat que et permeti conèixer l’entitat, et podem oferir el voluntariat d’estiu. Pots escriure a vullfervoluntariat@arrelsfundacio.org.

No, pots ser voluntari/a sense fer-te soci/a de l’entitat i al revés. Què guanyo fent un voluntariat a Arrels? És un guany mutu: Arrels creix en equip humà i tu amplies la teva experiència a nivell personal davant la vivència d’una realitat social.

Arrels compta amb amb una estructura de treballadors/es contractats per garantir l’estabilitat, la continuïtat i la qualitat dels serveis (molts d’ells estan oberts 24 hores tots els dies de l’any). El paper de les persones voluntàries té un sentit de complementarietat i és clau per garantir el funcionament dels serveis.

Com sabeu, a Arrels acompanyem els processos de les persones amb les quals treballem i aquest acompanyament requereix temps i paciència. Per tal que aquest acompanyament sigui continuat i transformador, la dedicació de tot l’equip és imprescindible.

  1. Rebre informació, formació, orientació i suport quan es comença el voluntariat i de manera permanent.
  2. Participar activament en l’entitat.
  3. Assegurança contra possibles accidents i malalties derivats directament de l’exercici de l’activitat voluntària.
  4. Ser reemborsat per les depeses realitzades en l’acompliment de les activitats.
  5. Realitzar l’activitat en condicions de seguretat i higiene.
  6. Respecte i reconeixement pel valor social de la contribució del voluntariat.
  1. Complir els compromisos adquirits amb el projecte en el qual s’integri la persona, respectant les finalitats i la seva normativa.
  2. No divulgar ni publicar dades personals de les persones usuàries, treballadores i voluntàries a les quals es tingui accés durant la vinculació a Arrels.
  3. Rebutjar qualsevol contraprestació material que pugui rebre per part del beneficiari o d’altres persones relacionades amb l’acció del voluntariat.
  4. Respectar els drets de les persones beneficiàries de l’activitat voluntària.
  5. Actuar de forma diligent i solidària.
  6. Participar en les tasques formatives previstes per l’organització de manera concreta per a les activitats i funcions confiades.
  7. Seguir les instruccions adequades a les finalitats que s’imparteixin per desenvolupar l’activitat encomanada.