- Actualment més de 400 persones voluntàries dediquen, com a mínim, un matí o una tarda a la setmana a col·laborar als diferents serveis i departaments de l’entitat. Arrels som una entitat de voluntariat i sense l’equip de voluntariat no aixecaríem la persiana. Fes-te voluntari/a.
- Més de 25 persones que viuen o han viscut al carrer també estan implicades a l’entitat. Col·laboren, per exemple, amb l’equip de manteniment i logística, fan xerrades i sensibilitzen grups de joves, formen part de l’equip directiu o col·laboren en tasques de missatgeria o al rober de l’entitat.
- L’equip contractat està format per 90 persones: educadors i educadores, treballadors/es socials, advocades, infermeres, professionals de la comunicació i la incidència, informàtics, expertes en finançament, tècnics de manteniment i logística, etc.
Àrees d’actuació
Atenció directa
Suposa el 80% del pressupost d’Arrels.
- L’equip d’acollida
Està format per l’equip de carrer, que recorre els carrers de Barcelona visitant les persones que hi viuen des de fa més temps i establint-hi un primer vincle de confiança; i l’equip del centre obert, on es realitza una primera atenció a les persones que ens visiten proporcionant orientació, acompanyament i serveis bàsics com les dutxes, el rober, la farmaciola, la consigna o la recepció de correspondència. - L’equip de suport a la persona
Atén de forma individualitzada les persones que viuen en un recurs d’Arrels (pis individual o compartit; o en espais de baixa exigència com el Pis Zero). Treballa perquè tinguin garantides les necessitats bàsiques i accedeixin i es mantinguin en un habitatge digne i adequat a les seves necessitats. L’objectiu és potenciar l’autonomia, respectant les decisions i el ritme de la persona. - L’equip de la Llar Pere Barnés
La Llar Pere Barnés proporciona un espai residencial a persones que han viscut al carrer i que tenen la salut fràgil, amb la voluntat que es recuperin tant anímicament com físicament. - L’equip del programa ocupacional La Troballa
Treballa al costat de persones que viuen o han viscut al carrer potenciant l’ocupació del temps. També gestiona el taller ocupacional, un espai on la creació de productes artesanals es converteix en l’excusa per treballar la recuperació d’hàbits, la convivència i l’autoestima, fomentant que les persones tornin a sentir-se útils. - L’equip jurídic
Assessora jurídicament les persones que acompanyem, denuncia casos de discriminació o violència, incideix en la normativa relacionada amb persones sense llar i gestiona els aspectes legals de l’entitat. - L’equip d’acompanyament a hospitals i residències
Proporciona suport logístic i afectiu a les persones vinculades a l’entitat que ingressen a l’hospital o en una residència, amb l’objectiu d’oferir companyia i facilitar la seva adaptació.
Sensibilització i incidència
Significa el 8% del pressupost d’Arrels.
- L’equip de comunicació
S’encarrega d’informar, orientar i sensibilitzar sobre la problemàtica del sensellarisme, la tasca d’Arrels i com implicar-se per fer possible #ningúdormintalcarrer. També treballa per atendre les entitats, empreses i persones sòcies i donants que volen col·laborar; i gestiona la botiga d’Arrels, un espai per apropar la ciutadania i les persones sense llar, on també es venen productes artesanals elaborats al taller ocupacional. - L’equip d’incidència, recerca i avaluació
S’encarrega de fer recerca en l’àmbit del sensellarisme, elaborant estudis i informes; de fer propostes a l’administració amb l’objectiu de revisar i millorar les polítiques socials actuals. I també s’ocupa d’avaluar l’impacte de la nostra tasca i de crear estratègies per acabar amb el sensellarisme.
Gestió interna i personal
Assumeix l’estructura de l’entitat i suposa el 12% del pressupost d’Arrels.
- L’equip de gestió interna
Treballa des de diferents àmbits -informàtic, administració i finançament- per garantir el bon funcionament i la continuïtat de l’entitat. Inclou també l’equip de manteniment i logística, que vetlla per mantenir en bones condicions tots els espais de l’entitat (centre obert, Llar Pere Barnés, taller La Troballa, Pis Zero, Llars Tere Villagrasa i pisos individuals i compartits). - L’equip de gestió de personal i voluntariat
S’encarrega de gestionar l’equip humà d’Arrels. D’una banda, la gestió de l’equip contractat: i, de l’altra, la coordinació d’un dels pilars més importants d’Arrels: les persones voluntàries dels diferents espais i serveis, les seves funcions i les seves necessitats.
L’equip directiu d’Arrels
L’equip directiu d’Arrels s’encarrega de donar suport al director en les decisions executives de l’entitat i mira sempre a mig i llarg termini.
Està format per:
- Beatriz Fernández, directora d’Arrels Fundació.
- Oriol Admetlla, voluntari del centre obert, de l’equip de carrer i de l’equip de suport a la persona.
- Josep Garcia, voluntari del centre obert i de l’equip de sensibilització a empreses.
- Marta Maynou, cap d’acollida.
- Ester Sànchez, cap de suport a la persona.
- Laia Vila, cap de la Llar Pere Barnés.
- Rocío Alonso, cap del programa ocupacional La Troballa.
- Eva Hobeich, cap de l’equip jurídic.
- Ainhoa Morán, cap de comunicació.
- Guillem Fernández, cap d’incidència, recerca i avaluació.
- Elisabet Pascual, cap de gestió interna.
- Paola Contreras, cap de gestió de personal (recursos humans i voluntariat).
El patronat d’Arrels
El patronat és el màxim òrgan de responsabilitat d’Arrels. Vetlla i marca les línies estratègiques a mig i llarg termini. Està format per persones de diferents àmbits professionals que vetllen perquè totes les actuacions segueixin la missió, la visió i els valors de l’entitat.
Actualment el formen:
- President: Francesc Mateu.
Metge, especialista en Medicina tropical. Ha treballat en temes de cooperació internacional i migracions a Oxfam Intermón; a l’Amèrica Llatina, a l’Àfrica i a casa nostra. També ha treballat per a la inclusió escolar i social de les persones amb discapacitat intel·lectual. Actualment és director al FòrumSD, que coordina els Síndics i Síndiques de Greuges municipals. - Secretària: Maria Iglesias.
Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses. Actualment és directora de la Fundació Adsis a Barcelona. - Vocal: Montserrat Lamoglia.
Infermera i Doctora en Promoció de la Salut. Professora del Grau en Infermeria al Campus Docent Sant Joan de Déu (CDSJD) i Responsable de Solidaritat, Voluntariat i Cooperació del CDSJD. - Vocal: Teresa Bermudez.
Llicenciada en Psicologia i diplomada en Infermeria. Actualment és coordinadora del programa d’habitatge compartit a Sant Joan de Déu – Serveis Socials Barcelona. - Vocal: Francina Alsina.
És voluntària d’Arrels des de l’any 1989. Durant vuit anys, ha estat presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS). També ha estat presidenta de la Taula del Tercer Sector Social durant el període 2017-2024. - Vocal: David Fernàndez.
Periodista i activista en diferents moviments socials. Ha estat diputat al Parlament de Catalunya de 2012 a 2015. Vinculat a la Directa des dels seus inicis, també col·labora amb altres mitjans com l’Ara, RAC1 o Ràdio Estel. - Vocal: Isabel de Balanzó.
Llicenciada en Ciències Econòmiques. És voluntària d’Arrels des del 1993 on ha col·laborat en diferents equips d’atenció directa com l’equip de carrer, hospitals, residències i acompanyaments mèdics. També ha format part de l’equip directiu, l’equip de sensibilització i el Grup de Reflexió i Acció Ètica de l’entitat. Actualment continua el seu voluntariat a l’equip d’hospitals i residències. - Vocal: Joan Baptista Batlle.
Llicenciat en Ciències Econòmiques, diplomat en Professorat d’EGB i en Pedagogia del lleure i animació sociocultural. Vinculat des de 1972 i fins al 2000 als moviments d’educació en el lleure. Ha treballat a la Generalitat de Catalunya en els àmbits de Joventut, Protecció a la Infància i projectes de barris. Entre 2007 i 2024, ha estat director de Programes socials en l’habitatge a l’Agència de l’habitatge de Catalunya. - Vocal: Bernat Mullerat.
Llicenciat en Dret i en Història. Treballa com a advocat assessorant a empreses i com a professor universitari. Actualment és patró de la Fundació La Salut Alta de Badalona i de la Fundació Sagrat Cor de Sarrià. - Vocal: Sònia Pau.
Periodista. Voluntària a la Llar Pere Barnés i al Pis Zero d’Arrels entre el 2014 i el 2022. Autora del llibre ‘Fils trencats’, sobre els 30 anys d’història d’Arrels. Actualment és tècnica de comunicació de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS). - Vocal: Josep Maria Anguera.
Educador social a l’equip de Suport a la persona d’Arrels des del 2005 fins al 2023. Actualment forma part del Grup de Reflexió i Acció Ètica de l’entitat i de la Comissió de Caronte, que s’ocupa de recordar les persones sense llar que ens han deixat. També continua col·laborant amb acompanyaments a persones ateses i amb l’organització de la Ruta Anual d’Arrels (una sortida de tres dies a la muntanya); i és voluntari de Càritas Terrassa.