Què fer quan vius al carrer i pateixes un delicte


La violència cap a les persones que viuen al carrer és una de les violències més invisibles. Per fer-li front, a Barcelona existeix la fiscalia per a delictes d’odi i de discriminació. Miguel Ángel Aguilar és fiscal coordinador d’aquest servei i ha vingut a Arrels a xerrar amb persones que viuen o han viscut al carrer.

“Tant si teniu casa com si no, sempre teniu drets. Però si no denuncieu, no hi ha manera d’acabar amb la violència que patiu quan dormiu al carrer. No esteu demanant almoina. Teniu un dret com a ciutadans.”

Miguel Ángel Aguilar no s’ha cansat de repetir això durant l’estona que ha xerrat amb persones que viuen o han viscut al carrer i que venen a Arrels. Aguilar és el Fiscal Coordinador del Servei de Delictes d’Odi i Discriminació de la Fiscalia provincial de Barcelona, que fa uns dies ha anunciat que sis nous fiscals s’incorporaran en el territori per tractar aquests temes de violència.

La violència cap a les persones que dormen al carrer és una de les violències més invisibles i que menys es denuncia. En el cas de les persones immigrants que viuen al carrer i estan en situació irregular, per exemple, la majoria dels cops no es denuncia per por a ser expulsades. En general, gairebé la meitat de les persones que dormen al carrer han patit agressions i intimidacions derivades de la seva situació d’exclusió, segons l’observatori Hatento.

Atacs per motius racistes, agressions físiques, amenaces, assetjament, i fins i tot matar una persona sense llar. “Són els comportaments que no heu de tolerar mai i que heu de denunciar”, ha explicat Miguel Ángel Aguilar a les persones ateses a Arrels. I afegeix: “Les persones sense llar tenen poques pertinences i tot i així els hi roben. Això s’ha de denunciar”.

La fiscalia de delictes d’odi

Segons el fiscal Aguilar, quan al 2009 va començar a treballar el tema de l’odi i la discriminació gairebé no es parlava d’aquest tema. Per protegir les persones d’aquestes accions existeix la Fiscalia per a Delictes d’Odi i Discriminació, present a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i amb la incorporacions de nous fiscals ara també a Arenys-Mataró, Granollers, Manresa, Sabadell, Terrassa i Vilanova i la Geltrú. La fiscalia es fixa en delictes per motius de xenofòbia, aporofobia, religió i orientació sexual.

Entre les seves funcions destaquen conèixer i fer el seguiment dels procediments judicials per les infraccions penals amb motius per odi o discriminació. També s’han creat protocols i es treballa de manera coordinada amb la policia, els ajuntaments i les entitats socials, com Arrels. “Tenim un servei d’atenció a la víctima, dotze psicòlegs i un servei que assessora les víctimes sobre possibles prestacions i recursos”, destaca Miguel Ángel Aguilar.

Al carrer passen moltes coses i algunes són delicte que es poden denunciar. El primer pas per visibilitzar aquesta realitat és explicar-ho.

Més informació:

  • Es poden presentar queixes i preocupacions sobre delictes d’odi i discriminació al correu electrònic mossos.delictes.odi@gencat.cat
  • Telèfon de la fiscalia provincial de Barcelona: 935548648
  • També es pot denunciar a qualsevol comissaria de policia, el telèfon 112, els jutjats de guàrdia i el web www.fiscal.es.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.