Com fomentem una ciutadania participativa i crítica? Què podem fer per trencar prejudicis? Des d’Arrels creiem que la resposta està en la formació i l’educació. Per això, organitzem activitats de sensibilització, com xerrades a centres educatius, trobades virtuals i rutes per la ciutat. L’objectiu és aproximar els infants i joves a realitat de les persones que viuen al carrer i que les coneguin de primera mà. El curs passat vam arribar a més de 5.000 estudiants.
“Te escribimos esta carta para agradecerte que nos hayas enseñado a valorar mucho más las cosas que tenemos y que a nosotros nos parecen muy simples, como por ejemplo: entrar y salir de casa cuando queremos, poder ducharnos cada día, comer siempre que tenemos hambre, no pasar frío, mirar la televisión…También queremos felicitarte por ser tan valiente y haber sido capaz de salir de esa situación tan difícil que es vivir en la calle. Estamos contentos de saber que hay personas buenas que ayudan a otros sin esperar nada a cambio. Nos gustaría llegar a ser este tipo de personas. ¡Gracias, Germán, esperamos que seas muy feliz el resto de tu vida!”
Aquesta és la carta que van redactar els nens i nenes de 6è de l’Escola Fort Pienc de Barcelona per al Germán, una persona que acompanyem des d’Arrels. El Germán vivia al carrer i passava les nits a l’Estació del Nord, a tocar del centre educatiu; ara viu a casa seva, però es va fer conegut a l’escola quan vam posar un mural amb la seva fotografia a la façana del seu edifici, en el marc del projecte #Visibles. Llavors, el van convidar a explicar la seva historia a l’alumnat de l’escola. “Tantos años aquí y nadie me conocía. Ahora soy famoso”, reflexionava el Germán després de la xerrada.
Per al Germán, aquesta experiència ha estat un repte, però també ha sigut molt gratificant. El seu testimoni és molt valuós – com també ho és el d’altres persones que viuen o han viscut al carrer – i a Arrels ens ajuda a apropar la realitat del sensellarisme a infants i joves.
Projectes educatius com aquest són cabdals per a nosaltres. Per això, oferim activitats de sensibilització per a infants i joves i treballem amb la metodologia d’aprenentatge i servei. Ho fem amb una mirada transformadora, aprofitant el potencial de l’experiència viscuda perquè nois i noies puguin implicar-se posteriorment per millorar la societat en la qual vivim, i perquè creiem en la importància d’una ciutadania crítica per transformar les coses.
Experiències per apropar la realitat de les persones que viuen al carrer
El curs passat vam fer diverses activitats de sensibilització com xerrades als centres educatius, trobades virtuals i rutes per la ciutat perquè infants i joves puguin aproximar-se a la realitat de les persones que viuen al carrer i les coneguin de primera mà, acompanyades de les voluntàries que s’impliquen per donar a conèixer el projecte. Amb aquestes activitats vam arribar a més de 5.000 estudiants de diverses etapes.
- A més de les xerrades a centres educatius, les rutes per la ciutat, les exposicions i altres activitats de sensibilització, des d’Arrels oferim materials per treballar el sensellarisme a l’aula com vídeos, testimonis, llibres, informes, i orientem estudiants universitaris o de grau que necessiten informació per als seus treballs de recerca.
- També planifiquem projectes en els quals es poden involucrar els centres educatius cada trimestre. Entre aquests projectes està l’acte que organitzem cada any a l’octubre en record de les persones sense llar que ens han deixat. L’any passat, vam muntar la jornada de record a la Plaça de la Catedral i vam convidar diferents grups d’alumnes que ens van visitar per apropar-se a la problemàtica del sensellarisme i conèixer els riscos de viure al carrer. Els vam explicar que el fet de viure al carrer té un impacte directe sobre la salut de les persones i comporta perdre una mitjana de més de vint-i-cinc anys d’esperança de vida. A més de participar a la xerrada de sensibilització, l’alumnat de l’institut Joan Maragall de Badalona va col·laborar en el muntatge de l’acte i va posar el seu granet de sorra per tal que no hi hagi ningú sense record.
- La participació de grans i petits en les activitats és molt important: el fet d’involucrar-se en un projecte fa que les persones el sentim més nostre, i a Arrels ho tenim molt en compte. Amb aquest precepte vam organitzar la Ruta del projecte #Visibles, en el qual vam comptar amb la col·laboració d’un grup d’alumnes d’Integració social del Centre Comercial Català. Ens van ajudar amb la prova pilot de la ruta; també van estar en contacte el nostre equip de carrer per fer vincle i treball comunitari amb persones que coneixem a Nou Barris, que és la zona on està el seu institut. Ara, aquesta ruta ha arribat molt lluny: s’ofereix a grups escolars i proposa un passeig per Ciutat Vella de la mà d’una persona que ha viscut al carrer i una voluntària de l’entitat, per apropar a infants i joves la realitat de les persones que viuen al carrer.
- Un altre exemple de les activitats educatives que portem a terme és el projecte que vam fer amb el grup de tercer de Secundària de l’Escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat. Aquest grup va desenvolupar un projecte d’acció política i, a més de col·laborar en el mapeig de l’arquitectura hostil a diferents municipis del Baix Llobregat, van acabar escrivint una carta al seu ajuntament per sol·licitar un recompte de les persones sense llar que hi ha al municipi. El fet de fer un mapeig de l’arquitectura hostil dels barris desperta consciències, treballa la faceta comunitària de l’escola i la implicació de veïns i veïnes de totes les edats.
Veus del carrer i del voluntariat
Un objectiu molt important a Arrels és despertar consciències i visibilitzar la situació de les persones que viuen al carrer. Per això, cada setmana fem xerrades a centres educatius sobre la problemàtica del sensellarisme, amb l’objectiu de trencar prejudicis. Per donar resposta a les preguntes que ens planteja l’alumnat, des d’Arrels treballem informació de context que oferim als equips educatius i fem propostes de reflexió per treballar en grup. A més del punt de vista de les persones treballadores i voluntàries de l’entitat, incorporem el testimoni vital de persones que han viscut o viuen al carrer i que expliquen de primera mà la seva experiència.
“Las charlas son para que la gente aprenda, sepa cómo estamos, los problemas que hay en la calle, que no pasen de largo sin ver a las personas. La gente tiene que entender cómo estamos. A mí enseñar a los jóvenes y niños me llena de satisfacción, ¡hay gente que incluso me conoce por dar las charlas!”, explica el Fran, que viu al carrer i col·labora compartint el seu testimoni.
Juntament amb el Fran, l’Albert és moltes vegades l’encarregat de fer les xerrades. Ell és voluntari a Arrels i fa uns quatre anys que col·labora amb l’equip de sensibilització. Quan li preguntem com encaren la conversa amb els alumnes, l’Albert ho té clar. “Ens presentem: jo em dic Albert, ell es diu Fran i tenim la mateixa edat. La diferencia és que jo avui quan acabi la xerrada me n’aniré a casa i ell se n’anirà al carrer”, diu.
L’Albert té molt clar que una vegada acabada la xerrada és important que infants i joves tinguin clars tres conceptes: sensellarisme, aporofòbia i la mirada cap a les persones sense llar. “Els expliquem quantes persones viuen al carrer, els preguntem si n’han vist, de persones sense llar, si al seu barri han trobat algú dormint al carrer. És la manera d’implicar-los. Els preguntem també per què creuen que hi ha gent dormint al carrer i parlem així, de vegades, dels prejudicis. També expliquem com va començar Arrels, que gestionem pisos i acompanyem persones i parlem del dret a l’habitatge”, relata.
Mentrestant, el Fran explica sobretot la seva experiència. Li agrada comentar que quan veus una persona al carrer li has de preguntar si està bé, què necessita, tractar-la bé. L’Albert se sent motivat pel fet de fer pensar, posar els alumnes en un context de fer-se preguntes, fomentar l’esperit crític. Però, l’Albert té molt clar qui desperta més interès de tots dos: “quan acaba la xerrada, nenes i nens se’n van amb el Fran”, riu.
Més informació:
- Coneix el projecte d’Arrels per a infants i joves
- Coneix més sobre la problemàtica de les persones sense llar
- Què pots fer si veus una persona vivint al carrer? Compartim informació sobre els recursos que existeixen a Barcelona.