1.026 persones dormen cada dia als carrers de Barcelona. Amb l’arribada del fred, s’activen alguns recursos temporals per oferir un lloc on la gent pugui dormir sense estar exposada a les baixes temperatures. Els recursos habilitats, però, no ofereixen una alternativa per a tothom. Responem algunes preguntes freqüents.
Què s’activa a Barcelona per a les persones sense llar quan arriba el fred?
Entre els mesos de novembre i març, obre el Centre d’Atenció Nocturna d’Emergència (CANE). Es tracta d’un recurs temporal i d’estada limitada que ofereix 70 places i en el qual les persones poden estar entre les 20h i les 8h i sopar, dormir i esmorzar.
L’adreça del CANE és Passatge Dos de Maig nº17-25 i es pot anar directament.
La resta dels centres d’acollida i d’accés lliure de la ciutat també segueixen oberts. Aquí teniu més informació.
I si la temperatura baixa dels 0 graus?
Quan el termòmetre baixa dels 0 graus, Protecció Civil activa la fase 2 de l’Operació Fred. A la pràctica, a Barcelona, això significa oferir més places obrint un altre recurs, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). Es tracta d’un centre amb 108 places.
El CUESB està al carrer Llacuna nº25 de Barcelona i el seu telèfon és el 900 703 030. Més informació.
Què pots fer si aquests dies veus una persona dormint al carrer?
Si aquests dies veus una persona dormint al carrer a Barcelona, li pots explicar que s’ha posat en marxa l’operatiu per al fred. Pots passar-li l’adreça del Centre d’Atenció Nocturna d’Emergència (Passatge Dos de Maig nº17-25, Barcelona) i també les adreces dels albergs municipals: Zona Franca (c/Número 60), Nou Barris (c/Marie Curie, 20) i Sarrià (c/Císter, 20). A tots es pot anar directament, fer cua i preguntar si hi ha lloc.
Si vols, li pots comentar que a Barcelona existeix el Servei d’Inserció Social, que atén específicament persones que dormen al carrer a la ciutat. Està al Passeig Pujades nº29 i es pot anar directament. També pots donar a la persona l’adreça d’Arrels, perquè vingui i la puguem assessorar. Més informació.
Per què algunes persones no volen anar als recursos?
A vegades passa que les persones que dormen al carrer no volen anar a aquests espais que s’habiliten durant els dies de fred. Els motius són diversos: d’una banda, no es tracta de solucions definitives sinó temporals i molts d’aquests recursos es troben a barris poc cèntrics de la ciutat, fet que per a les persones suposa haver de caminar llargues distàncies.
D’altra banda, poden aparèixer reticències perquè la persona ha de compartir espais amb altres persones desconegudes i no té prou intimitat i privacitat, i també en el cas de les persones que van acompanyades d’un animal i amb el qual no hi poden accedir. A més, també juga un paper important la confiança i els vincles que s’han construït amb la persona, especialment en el cas de les persones que viuen al carrer de manera cronificada. Llegeix més motius aquí.
En qualsevol cas, actualment a Barcelona no hi ha suficients recursos d’allotjament per a les 1.026 persones que dormen al carrer.
I des d’Arrels, què fem?
Durant aquests mesos de fred, des d’Arrels seguirem obrint els recursos i serveis que teníem en marxa – com el centre obert i el Pis Zero – tenint en compte aquesta situació afegida de vulnerabilitat.
Al centre obert, que habitualment ofereix servis higiènics, de roba i de consigna, està rebent aquests dies més demandes de mantes, jaquetes i roba tèrmica. També hem detectat que hi ha persones que es queden més temps al nostre espai perquè senten més escalfor, i s’està orientant cap als recursos habilitats a les persones que ens ho pregunten. Els equips de carrer de l’entitat també estan informant les persones que visitem habitualment.
En aquest sentit, volem aprofitar els recursos d’allotjament que ja tenim habilitats per oferir alguns llits més durant els dies de fred a les persones conegudes per l’equip de carrer de l’entitat que passen la nit al ras i que tenen un grau de vulnerabilitat més elevat.
Què s’hauria de fer a nivell de ciutat?
Ara fa un any que a Arrels vam posar en marxa el Pis Zero, un recurs de baixa exigència, petit i atemporal que s’adreça a persones que viuen al carrer de manera molt cronificada i que no han trobat cabuda a cap altre recurs. Un any després, l’experiència ens diu que aquest tipus de recursos funcionen perquè s’adapten més a la persona i a les seves necessitats. Fa unes setmanes, a més, hem obert un nou recurs que també es fixa en les persones més cronificades i ofereix espais que garanteixen la intimitat.
En aquest sentit, apostem perquè s’obrin més espais similars per tot Barcelona, de baixa exigència, reduïts i no massificats i que no posin un temps límit d’estada a la persona. Entenem aquesta alternativa com la millor de les pitjors existents i creiem que podria oferir un lloc digne on estar a moltes persones que ara viuen al ras.
També cal seguir apostant per l’habitatge públic i facilitar que les persones que dormen al carrer hi puguin accedir. Actualment és un fet que no es dona a Barcelona ni amb els circuits habituals d’accés a habitatge públic ni en els que existeixen específicament per a persones en situació de vulnerabilitat. Aquí teniu més informació.