Algunes consideracions prèvies…

No esperis a última hora, posa’t en marxa des del moment en què vegis que tens risc de quedar-te al carrer. El primer pas és contactar amb serveis socials del teu barri, allà on estàs empadronat/ada. Així com tothom té dret a tenir un metge o un advocat de manera gratuïta, també tenim dret a tenir un treballador/a social.

Estàs a punt de quedar-te al carrer?

  • Si vius a Barcelona i et fan fora de casa en poc temps (dies, setmanes o mesos), adreça’t de manera immediata als serveis socials del teu barri. Busca aquí el teu centre de serveis socials. Si ja has anat a serveis socials, per algun motiu no has trobat resposta i arriba el dia del desallotjament, truca al Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB):
    • Adreça: c/ Llacuna, 25
    • Telèfon: 900 70 30 30
  • Si ets estranger/a, vius a Barcelona, i fa menys de dos anys que vius a l’Estat espanyol, pots adreçar-te al Servei dꞌAtenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER). Assessoren sobre permisos de residència i treball, nacionalitat, etc., i també et poden orientar en altres qüestions com l’habitatge. Cal demanar cita prèvia; fes-ho ràpid perquè pot ser que te la donin per a setmanes o mesos més tard.
    • Adreça: c/ Tarragona, 141
    • Telèfon: 931 53 28 00
  • Si vius a Catalunya però fora de Barcelona, vés al centre de serveis socials que et correspon. Per saber on està el teu centre de serveis socials pots trucar al 012. Els serveis socials de la teva ciutat t’han de poder atendre, la solució no és anar a Barcelona perquè et trobaràs desubicat/ada i fora del teu context.
  • Si vius fora de Catalunya, a la resta de l’Estat, truca al telèfon 012 d’informació ciutadana.
  • Si tens una dificultat auditiva, pots demanar informació a la Generalitat de Catalunya a través de missatgeria instantània amb l’aplicació Telegram escrivint al número 681 012 012. Si ets de Barcelona pots adreçar-te a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça Sant Miquel on disposen d’atenció amb llengua de signes.
  • Si la teva situació té a veure amb una situació de violència de gènere, truca al telèfon 016.
  • Si no estàs empadronat/ada enlloc, explica-ho als serveis socials del teu barri o municipi. En cas de ser estranger/a i no tenir documentació pots demanar assessorament al Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER).
  • Si no disposes de targeta sanitària, dirigeix-te al SAIER o posa’t en contacte amb l’Associació Salut i Família.

Aspectes importants a tenir en compte

  • Comprova que tinguis tota la documentació en regla: DNI o passaport, targeta sanitària i, si el tens, també el padró. La necessitaràs per demanar ajudes i cal que no estigui caducada. En cas de no estar empadronat/ada enlloc, explica-ho a serveis socials del teu barri o municipi.
  • Fes un pack d’emergència amb les teves coses més necessàries i busca algú que te les pugui guardar.
  • Si vius amb la teva família i tens fills a càrrec, no dubtis en trucar a serveis socials perquè les famílies tenen prioritat i t’atendran amb celeritat. Si ets solter/a o vius en parella però sense infants a càrrec serà més costós trobar una solució.

Si tens problemes per pagar el lloguer o la hipoteca i estàs en un procés d’execució:

  • Agència de l’Habitatge de Catalunya
    Existeix l’Ofideute, un servei de la Generalitat de Catalunya que assessora sobre el deute hipotecari i fa intermediació amb les entitats financeres i, a més a més, també existeix un servei d’ajudes per pagar el lloguer d’un habitatge.
  • Plataforma d’Afectats per la Hipoteca
    Al seu web trobes documents útils per demanar la dació en pagament i assistència jurídica gratuïta en cas de risc de desnonament per impagament de la hipoteca o del lloguer.
    Pàgina web | Seu de Barcelona
  • Servei de Mediació en l’Habitatge de Càritas
    Aquest servei ofereix mediació entre les famílies que no poden fer front al pagament del lloguer i els propietaris, o les entitats financeres en cas d’hipoteques. Funciona a les comarques del Barcelonès, Vallès Oriental i Occidental, Baix Llobregat, Garraf, Alt Penedès, part del Maresme i part de l’Anoia. Per informar-se es pot escriure al correu smh@caritasbcn.org o visitar aquesta web.
  • Servei de Magatzem i Custòdia de béns per desnonament judicial
    Servei de l’Ajuntament de Barcelona que ofereix guardar els mobles, estris i parament de la llar a persones que han tingut un desnonament judicial; fins a un màxim de tres mesos.
    Més informació.

I Arrels, què fa?

Arrels atén persones que ja estan vivint al carrer, prioritzant l’acompanyament a aquelles persones que fa més anys que viuen al carrer i es troben en una situació més vulnerable.

Oferim orientació a persones que estan al carrer sobre què fer per millorar la seva situació i els expliquem els recursos que existeixen a la ciutat, i també orientem les persones que ens contacten perquè, en breu, perdran el seu allotjament. Ens pots contactar al servei telefònic d’orientacions, trucant al 93 551 48 40 (de dilluns a divendres, de 9:30h a 13:30h i de 16h a 19:30h).