Durant el 2023, des d’Arrels hem realitzat fins a 2.434 orientacions i assessoraments. El 72% d’aquestes orientacions les hem fet a persones sense llar que no sabien on demanar ajuda o que no la trobaven, mentre que el 28% d’aquests assessoraments han estat a veïns i veïnes preocupades per persones que viuen al carrer a prop de casa seva i també a entitats, municipis i centres sanitaris que atenen persones sense llar i necessitaven suport.

Un home que des de fa dos mesos viu al carrer i que, quan li oferim una dutxa, s’enfonsa i comença a plorar; una noia que ha perdut la feina i l’habitació i afronta la primera nit dormint al carrer; un home que durant els dies de fred dorm al centre d’emergència de l’Ajuntament, però que aviat se li acaba d’estada i busca on anar; una persona que ha sobreviscut amb els estalvis que tenia fins que se li van acabar fa un mes; un noi que no té on anar perquè al centre d’acollida on vivia li han demanat marxar en tenir 18 anys; una dona que dormia a casa d’uns coneguts i ha decidit marxar perquè li proposaven pagar l’allotjament amb favors sexuals; un home que surt de l’hospital i necessita prendre molta medicació diària, però no té on anar…

De manera habitual, a Arrels orientem persones que viuen al carrer o que aviat perdran casa seva i no coneixen els recursos que existeixen a Barcelona on es poden adreçar. També assessorem veïns i veïnes preocupades per altres persones que viuen al ras al seu barri, així com hospitals, serveis socials d’altres municipis, entitats socials, centres educatius i centres juvenils, entre d’altres, que atenen persones sense llar. Durant l’any passat, vam realitzar un total de 2.434 orientacions. El 72% d’aquestes orientacions – unes 1.748 – van ser directament a persones que vivien al carrer o que estaven en altres situacions de sensellarisme. La resta d’assessoraments, un total de 686, representen el 28% del total i es van fer a ciutadania preocupada i altres institucions que buscaven suport per atendre persones sense llar. En total, hem atès entre 4 i 5 orientacions al dia.

 

Viure al carrer i no saber on demanar ajut

En una furgoneta, directament al carrer, a casa d’amistats o familiars, en un caixer, en un banc o sota l’arbre d’un parc, en un local buit i en desús, a l’entrada d’un pàrquing, a la terminal de l’aeroport, en una tenda de campanya, a les urgències d’un hospital, etc. Les persones sense llar que vam orientar l’any passat dormien a llocs molt diversos i precaris. En total, vam assessorar 1.748 persones que vivien al carrer o en situacions de molta vulnerabilitat; la majoria vivia a Barcelona i va venir directament al nostre centre obert a preguntar com tenir les seves necessitats bàsiques cobertes i demanar suport. La resta ens va contactar per telèfon o per altres canals, sobretot perquè vivia fora de Barcelona ciutat.

El nombre de persones sense llar que hem orientat ha augmentat, com també el nombre de necessitats que ens expressen. Per la porta del nostre centre obert, per exemple, han passat 1.343 persones sense llar que no sabien on buscar ajuda, un 14% més que l’any 2022. La majoria són homes (el 88%), però també hi ha moltes dones que viuen a la intempèrie i ens demanen orientació (el 12%). Hem detectat, a més, que cada vegada la gent és més jove: si l’any 2017, la mitjana d’edat de totes les persones sense llar que vam orientar era de 47 anys, l’any passat la mitjana va baixar a 40 anys. En aquest sentit, sabem que el 21% de les persones sense llar orientades té nacionalitat espanyola i que un 59% procedeixen de 92 països diferents; de la resta de persones, desconeixem la informació.

Les principals demandes que ens comparteixen les persones sense llar que orientem al nostre centre obert tenen a veure amb necessitats molt bàsiques del dia a dia, però també amb necessitats més estructurals. En el 56% dels casos, les persones busquen un lloc on dutxar-se; això és més que l’any 2022. També ha augmentat el percentatge de persones que pregunten on poden alimentar-se i canviar-se de roba (un 33% i un 29%, respectivament). Destaca el fet que el 42% de les persones ens han preguntat com contactar amb serveis socials (l’any 2022 el percentatge era del 28%) i també ha augmentat el nombre de persones que pregunten com accedir a un allotjament per no haver de viure al carrer (el 24% de les persones, quan l’any 2022 era el 17%).

“El fil conductor quan fem totes aquestes orientacions és la necessitat de suport emocional que necessiten les persones. Arriben persones molt abatudes; també trobem persones amb molta por i molt cansades perquè han rebut negatives a altres recursos, als serveis socials o a les oficines del padró”, explica Ferran Busquets, director d’Arrels.

 

Famílies amb infants i joves sense llar

A Arrels atenem persones adultes soles que viuen al carrer a la ciutat de Barcelona, però cada vegada més trobem que persones en altres situacions s’acosten a nosaltres perquè estan en un context de vulnerabilitat i no saben on anar a informar-se i demanar ajut. En aquest sentit, durant el 2023 hem orientat 68 famílies amb infants i ens hem trobat amb 70 casos de joves sols no acompanyats.

A les 68 famílies que hem orientat hi havia 104 infants i adolescents que tenien mesos de vida i fins a 17 anys. També hi havia 7 dones embarassades en el moment de l’orientació. La majoria (el 58%) vivien a la ciutat de Barcelona i un 32% ens contactaven des d’altres municipis catalans. En el moment de contactar amb nosaltres, el 47% de les famílies amb infants dormien al carrer, un 32% es quedava al carrer de manera imminent i el 21% tenia problemes amb l’habitatge i l’havia de deixar. A més, el 63% de les famílies havia estat atesa per serveis socials, però no havia pogut solucionar la seva situació.

En el cas dels joves, sabem que un 23% havia arribat fa poc a Barcelona provinent de rutes migratòries i que el 56% dels joves han tingut com a últim allotjament un centre d’acollida i protecció a la infància i l’adolescència. De fet, des d’Arrels hem orientat joves que directament han vingut al nostre centre obert o que ens han contactat d’altres maneres i també hem orientat vuit centres d’acollida que ens avisaven que alguns joves començarien a viure al carrer perquè complien 18 anys. En la major part dels casos (el 91%), els joves estaven a la ciutat de Barcelona. També a gairebé tots els casos (83%), els joves dormien al carrer. Si ens fixem en l’atenció social, el 67% dels joves que hem orientat diu haver tingut contacte previ amb serveis socials.

 

Un veïnatge preocupat que sosté moltes persones al carrer

El 28% de les orientacions i assessoraments que hem fet des d’Arrels durant el 2023 han estat a veïns i veïnes preocupades per persones que viuen al carrer a prop de casa seva i també a entitats, municipis, institucions i centres sanitaris que atenien una persona sense llar i buscaven alternatives per abordar la situació. Set de cada deu persones que ens han trucat ho han fet des de la ciutat de Barcelona.

En el cas dels veïns i veïnes, ens contacten per avisar que una persona viu al carrer al costat de casa seva i per saber què poden fer per donar un cop de mà. Saludar la persona, preguntar-li com es troba, informar-la dels llocs on pot trobar informació o serveis útils, avisar els equips de carrer d’Arrels… són algunes de les orientacions que facilitem en aquests casos.

“El fet de rebre la trucada d’un veí o veïna ens parla de la preocupació que existeix envers les persones que viuen al carrer i d’aquesta mirada necessària que aporta la ciutadania per visibilitzar el sensellarisme. El fet de rebre una trucada de serveis socials, d’una entitat tutelar, d’un centre d’acollida i protecció a la infància, d’un hospital que dona l’alta a domicili a una persona que viu al carrer, etc., ens posa sobre la taula les escletxes del sistema d’atenció social”, afirma Ferran Busquets.

 

Més informació:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.