Fins a 1.177 persones sense llar han vingut a Arrels el 2022 demanant assessorament sobre els recursos a Barcelona. La majoria necessitaven serveis higiènics i accedir a serveis socials. Durant el 2022 també hem assessorat altres 1.031 persones afectades, veïns i veïnes i institucions que ens han trucat preocupades per les persones que viuen al ras. Destaca el fet que gairebé un centenar de famílies amb infants ens ha demanat ajuda.

Un noi que comença a treballar com a repartidor i necessita guardar la motxilla i canviar-se de roba; una dona que va fugir del seu país per violència de gènere, que està esperant que arribi la cita amb serveis socials, però que en quatre dies haurà de deixar l’habitació on viu perquè se li acaben els diners; un noi amb discapacitat que va començar a dormir al carrer fa tres mesos, quan va morir el pare i va perdre l’habitatge; un home que demana un lloc on resguardar-se durant el dia i que es trenca perquè recorda el dia i l’hora en què va començar a viure al carrer fa deu mesos; un pare que va perdre la feina, que des de fa dos mesos viu a la muntanya amb el seu fill i que no sap com empadronar-se i on poder-se dutxar.

Pel nostre centre obert van passar l’any passat un total de 1.177 persones que vivien al carrer o bé estaven en una situació residencial inestable i necessitaven orientació. Es tracta de persones amb situacions molt diverses, però que comparteixen la necessitat de tenir un sostre, accedir a serveis bàsics i, sobretot, saber quins són els recursos públics i privats que existeixen a Barcelona on poder anar a demanar ajuda. De totes aquestes 1.177 persones, el 85% són homes i el 15% són dones. La majoria (un 59%) tenen entre 25 i 49 anys i ens preocupa que un 12% tenen menys de 25 anys. Sobre l’origen de les persones, sabem que el 21% són espanyoles, que un 16% són comunitàries i un 59% extracomunitàries. El Marroc, Colòmbia, Algèria, Romania i el Perú són els països de procedència de la majoria, després de l’Estat espanyol, tot i que en total les persones que hem orientat venen de 90 països diferents.

De mitjana, quatre persones sense llar han vingut cada dia a Arrels buscant assessorament. Dues de cada deu persones han necessitat que els expliquem tots els recursos als quals es poden adreçar a Barcelona i la resta ha vingut preguntant per necessitats concretes. Així, el 51% han demanat on poder-se dutxar, el 28% necessitaven accedir a serveis socials i un 24% buscaven un espai de consigna on guardar les pertinences i la documentació. En un 23% dels casos, es demanava per robers on canviar-se de roba i sabates i on obtenir mantes, i el 17% de les persones han preguntat també com accedir a un allotjament.

“D’una banda, són demandes que tenen a veure amb necessitats molt bàsiques i diàries i que no queden cobertes a Barcelona com, per exemple, poder dutxar-se cada dia. Però també hi ha nombroses demandes relacionades amb les solucions a mig i llarg termini al sensellarisme, com accedir a un allotjament i rebre atenció social, que permeten millorar la situació de la persona”, afirma Ferran Busquets, director d’Arrels. El 9% de les persones ens han preguntat com accedir a una feina i un 7% ens han demanat ajuda per fer tràmits burocràtics.

Les situacions de les 1.177 persones sense llar que han vingut a Arrels durant el 2022 buscant assessorament evidencien mancances estructurals en els sistemes de prevenció i de suport social:

  • La primera cita amb els serveis socials especialitzats per a persones sense llar a Barcelona, per exemple, triga entre un i dos mesos en arribar, el que significa que com a mínim la persona ha d’esperar aquest temps vivint al carrer.
  • Els serveis d’atenció bàsics, com les dutxes i els robers, són insuficients.
  • Hi ha persones a les quals hem orientat que han accedit durant un temps a allotjament temporal i després han hagut de tornar al carrer.
  • També hem orientat persones que estaven a l’espera de la primera visita per demanar asil i que, mentrestant, vivien al carrer; així com persones que surten de l’hospital, de la presó o d’un centre de protecció a la infància i la joventut i no tenen un lloc on viure.

“L’efecte que tot això té sobre les persones és devastador i afecta la seva salut física i emocional. Hem atès persones que se senten molt soles, que arriben en estat de xoc, plorant perquè necessiten una peça de roba o unes vambes, amb hostilitat i desesperació, que senten vergonya de la seva situació i estan decebudes de les poques alternatives que troben”, afegeix Ferran Busquets.

Des del servei de primera acollida i assessorament del nostre centre obert, hem escoltat les 1.177 persones que se’ns han adreçat i hem detectat necessitats, les hem orientat a altres recursos útils, hem donat suport en tràmits, hem obert el nostre servei de consigna a tothom, hem ofert altres serveis com les dutxes de manera puntual i, quan hem detectat situacions de major vulnerabilitat, hem iniciat un vincle per poder acompanyar la persona a llarg termini.

 

Un miler de veïns i veïnes preocupats per altres persones que viuen al carrer

A més d’assessorar persones sense llar que han vingut directament a Arrels, durant el 2022 hem orientat també persones particulars, municipis, entitats i centres de salut preocupats per algú que vivia al ras. En concret, l’any passat vam rebre al nostre servei d’orientació telefònica 1.031 trucades, el que significa quatre trucades al dia.

La majoria d’aquestes trucades (un 47%) les van fer veïns i veïnes preocupades per la situació de persones que vivien a la intempèrie al seu barri o ciutat. El 35% de les trucades, en canvi, les van fer persones directament afectades per una situació de sensellarisme: algunes vivien al carrer i moltes tenien por de perdre casa seva. En un 17% dels casos, les trucades les han fet serveis socials d’altres municipis, hospitals i centres d’atenció primària o bé entitats i institucions que atenien una persona sense llar i no sabien què fer.

“Destaca el fet que, en el 15% de totes les trucades que hem rebut, les persones havien contactat prèviament amb serveis socials, però no havien trobat una resposta vàlida a la seva situació”, relata el director d’Arrels. El 72% de les trucades es referien a una persona que vivia al carrer a Barcelona, mentre que el 27% es referien a situacions viscudes a altres municipis catalans.

 

Gairebé un centenar de famílies amb infants sense llar

Arrels som una entitat que atén persones adultes i soles que viuen al carrer a Barcelona, però, així i tot, durant el 2022 ens hem trobat que nombroses famílies amb infants han trucat a la nostra porta perquè començaven a viure al carrer o bé estaven a punt de perdre casa seva i no sabien què fer. Són un total de 97 casos de famílies amb infants; la majoria ens ha contactat per telèfon o altres vies telemàtiques, i un 23% han vingut directament al nostre centre obert a preguntar.

Sabem que, com a mínim, en aquestes famílies hi havia 153 infants i joves menors de 18 anys afectats. També sabem que, en un 64% dels casos les famílies havien contactat amb serveis socials sense trobar resposta.

Una dona amb una nena de 8 anys que en uns dies perden l’allotjament i a serveis socials els diuen que no poden fer res més; una família a la qual li han denegat l’asil i a qui serveis socials paga una habitació per a la mare i les filles però no per a l’home, que ha de dormir al carrer; una família que ha arribat a Barcelona perquè la seva nena està rebent tractament contra la leucèmia a l’hospital i no tenen on dormir; una dona que pot pagar una habitació, però que ningú li lloga perquè té un bebè de set mesos… Són alguns exemples de les situacions viscudes per aquestes 97 famílies. De totes elles, el 64% estaven a Barcelona ciutat i un 31% vivien en altres vint municipis catalans com l’Hospitalet del Llobregat, Manresa, Arenys de Mar o Tarragona.

El 39% de les famílies (amb 55 infants i adolescents) dormien al carrer en el moment d’adreçar-se a nosaltres, el 37% es quedaven sense llar de manera imminent (amb 57 infants i adolescents) i un 20% tenia problemes d’habitatge. “Són casos que no haurien d’arribar a entitats com la nostra i que segurament evidencien la manca de recursos existents de prevenció i atenció”, afegeix Ferran Busquets, director d’Arrels.

 

Més informació:

One thought on “1.177 persones sense llar orientades i un miler de veïns assessorats el 2022 a Arrels

  1. Dons, no soc capaç d’entendre, que en el nostre país, sigui el que sigui, que governa, només es preocupin dels poderosos amb els nostres diners, que paguem d’impostos, i que cada vegada sigui més gent, que estigui en precarietat
    Ens emb acostumat a que això és el normal i ja no fem res per que canviï

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.