“No sé ni què preguntar, preguntaria tantes coses…”


Gairebé 4.000 alumnes han participat durant el 2015 en xerrades de sensibilització organitzades per Arrels per conèixer de més a prop la problemàtica del sensellarisme i interactuar amb persones que han viscut al carrer.

“No sé ni què preguntar, preguntaria tantes coses…” Aquest és el comentari d’una de les alumnes quan s’obre el torn obert de preguntes al Juan Carlos, que ha viscut al carrer. Una de les missions d’Arrels és sensibilitzar sobre la realitat de les persones sense llar. Amb aquest objectiu, s’ofereix als estudiants d’escoles, instituts, universitats i cicles formatius l’oportunitat de saber més sobre la realitat de les persones sense llar a casa nostra i escoltar el testimoni d’una persona que ha viscut al carrer, un fet que origina molts dubtes i desperta l’interès dels estudiants.

Els joves que avui senten al Juan Carlos plantegen preguntes sobre què fer quan veuen algú demanant al carrer: Els donem diners o menjar? Com s’ho fan per sobreviure? El Juan Carlos explica que hi ha tres formes d’aconseguir diners: demanar, vendre objectes de segona mà o recollint ferralla.

També sorgeixen altres dubtes sobre què fa ara quan veu algú demanant al carrer, si ha tingut mai problemes amb la policia o com li ha canviat la vida. “Ara quan camino pel carrer i veig una persona que demana m’hi acosto a parlar i l’intento convèncer perquè s’apropi a conèixer Arrels”, afirma en Juan Carlos. Explica que una de les coses més dures quan vius al carrer és el fet de sentir-se invisible ja que molta de la gent que passa per davant d’una persona sense llar es mostra indiferent, “com si no hi hagués ningú”.

Fa 15 anys que Juan Carlos està vinculat a Arrels, ara viu en un pis i col·labora a l’equip de Manteniment i Logística ajudant al magatzem, col·locant i reemplaçant el material d’higiene i neteja, entre d’altres coses.

Des dels orígens sensibilitzant els estudiants

El passat 2015 es van realitzar 128 sessions de sensibilització a estudiants amb una assistència de gairebé 4.000 alumnes. Les xerrades es porten a terme des de que va néixer Arrels l’any 1987; al principi s’anava a les escoles però a partir del 1994, quan es va obrir el Centre Obert i es va disposar de més espai, les sessions es van traslladar a l’entitat.

Entre els joves, aquesta realitat genera molta curiositat perquè es tracta d’un col·lectiu molt estigmatitzat del qual se n’acostuma a saber poca cosa, explica Maria Pomés, responsable de l’àrea de sensibilització a joves.

“Algunes de les persones que aporten el seu testimoni creuen que la seva experiència pot servir als estudiants per no caure en errors, especialment en el tema de l’alcohol, i valoren positivament el fet de poder compartir una estona amb ells”, afegeix Pomés, que assegura que el fet d’explicar la seva experiència fa que se sentin útils i realitzats. En aquest sentit, la valoració tant dels professors com dels alumnes és molt positiva i “la majoria surten molt impactats, és per això que molts centres repeteixen any rere any”.

Si voleu visitar Arrels amb el vostre centre, aquí teniu més informació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.