Llar Pere Barnés

La Llar Pere Barnés és un recurs residencial d’Arrels per a persones que han viscut al carrer i tenen la salut molt deteriorada. La Llar dóna allotjament a una quarantena de persones que tenen trastorns crònics diversos que dificulten la seva autonomia i no els permeten tenir una plaça en algun recurs públic, com per exemple persones amb problemes de salut mental i alcoholisme.

Les persones que arriben a la Llar han viscut al carrer i venen derivades des dels equips de carrer o suport d’Arrels o bé des de l’Ajuntament de Barcelona. D’altra banda, la Llar Pere Barnés també té places reservades per la Generalitat, per a persones tutelades.

Què fem a la Llar?

Atenem persones que no tenen cabuda a altres recursos

El fet de que una persona hagi viscut al carrer comporta, moltes vegades, que vegi molt deteriorada la seva salut física i mental. Algunes d’aquestes persones també tenen addiccions o altres patologies que ocasionen que no tinguin cabuda a recursos residencials públics o privats pensats específicament per a persones amb una patologia determinada. A la Llar atenem aquestes persones.


Tenim una visió integral de la persona

Acompanyem les persones que s’allotgen a la Llar des d’una perspectiva integral. La persona és un conjunt, amb les seves característiques que la fan particular i també amb les seves problemàtiques.


Acompanyem amb un model de baixa exigència

A Arrels acompanyem les persones amb una mirada tolerant i un model de baixa exigència i respecte, això implica un esforç per part de l’equip de conèixer millor la persona i anar adaptar-nos a les situacions. Hi ha persones que necessiten consumir alcohol o altres substàncies. A la Llar intentem treballar en base a la comunicació: parlem amb elles arribant a pactes movibles, per fer possible que beguin en un espai més segur i treballar la disminució del consum. Moltes vegades, aquest acompanyament sense judici ajuda a millorar la situació de la persona, disminuïnt els episodis de risc.


Intervenim des de la reducció de danys

A Arrels treballem des de la perspectiva de reducció de danys amb l’objectiu  de reduir els efectes negatius del consum actiu, dels trastorns mentals sense tractament o altres patologies i també sobre les situacions complexes, socials i de convivència. Ens centrem en reduir riscos en persones que no poden o no saben com millorar la seva realitat. Això sí, posant sempre a l’abast de totes les eines i recursos per promoure transformacions positives.


Treballem des del vincle

Quan una persona arriba a la Llar, ve acompanyada del seu referent social. L’equip de la Llar es coordina amb la persona que acompanya a la persona atesa i també compta amb informació: informes mèdics, socials… Una vegada la persona entra se li demostra que l’estem esperant, que és important, que teníem prevista la seva arribada i l’esperàvem amb ganes de conèixer-la. Amb els dies, anem establint i treballant la relació des del vincle.


Oferim suport a persones que viuen en pisos compartits gestionats per Arrels i a prop de la Llar

Des de la Llar també donem atenció a unes 30 persones que viuen allotjades en pisos compartits al barri del Poble Sec i del Raval. Les visitem a casa seva, ajudant-les amb la higiene de la casa, la pròpia, fent-los companyia, observant quines necessitats tenen, donant suport amb temes de salut, convivència o altres. Més informació.


Visitem les persones que estan allotjades a residències

L’equip de la Llar és qui coordina les visites a les persones que han viscut al carrer i ara estan allotjades en una residència. Les visites les fa un equip de persones voluntàries, que es dedica a atendre les necessitats emocionals i els detalls més pràctics de les persones que acompanyem des d’Arrels.


Visitem les persones hospitalitzades

Des de la Llar Pere Barnés es treballa per tal que totes les persones d’Arrels hospitalitzades rebin visites i se sentin acompanyades. Per això, es coordina un equip de persones voluntàries que acompanyen les persones que atenem com si fossin la seva família, durant tot el temps que sigui necessari.