Com s’està implementant el model Housing First a diferents països europeu? Quins reptes ens estem trobant i com ho estem solucionant? Des de l’any 2022, participem en un projecte europeu amb altres quatre entitats d’Irlanda, Finlàndia i Alemanya per donar resposta a aquestes preguntes, compartir experiències i formar-nos per millorar i garantir més oportunitats d’accés i suport en l’habitatge a persones sense llar.
Ja fa més de vint anys que el model Housing First va néixer als Estats Units per donar resposta a la necessitat de trobar un model d’atenció que ajudés a accedir a habitatge estable a persones que vivien al carrer i tenien una situació molt cronificada. Originàriament, el model prioritza l’accés a l’habitatge i l’oferiment de serveis de suport flexibles sense límit de temps d’estada; posa sobre la taula la necessitat de donar suport social a les persones, més enllà de l’allotjament; i no limita el temps d’estada als allotjaments, entre d’altres.
En els darrers anys, la implementació del Housing First s’ha anat estenent per diversos països europeus, però els punts de partida de la seva adaptació varien molt d’un país a un altre. A l’Estat Espanyol, per exemple, la implementació d’aquest model d’intervenció encara és minoritària i ja han aparegut les primeres limitacions, com la manca d’habitatge social adequat a les necessitats de les persones sense llar.
A Arrels, treballem i aprenem sobre el model Housing First des de l’any 2016 i, amb el temps, també ens hem anat topant amb contradiccions i límits basats en l’experiència pràctica i l’acompanyament de les persones dia a dia.
En aquest context, l’entitat irlandesa Sophia (que atén persones soles i famílies sense llar) lidera a Europa un projecte que pretén saber com s’està aplicant el model d’atenció Housing First al territori europeu i com s’està adaptant als contextos i realitats locals, a banda de formar i enfortir les entitats i serveis que estan aplicant el Housing First per fer-ho de manera correcta. El projecte Adapting Housing First. Innovating Housing Staff és una iniciativa Erasmus+ de recerca, formació i intercanvi; a més de la irlandesa Sophia, també hi participem l’entitat Y-Foundation de Finlàndia (referent en el desenvolupament de l’estratègia finlandesa per a l’erradicació del sensellarisme), les alemanyes Berliner Stadt Mission i Neue Chance (que gestionen conjuntament el projecte Housing First Berlin) i Arrels.
Saber-ne més i enfortir-nos per oferir un millor model Housing First
Investigar com s’està adaptant el model Housing First al territori europeu, posar sobre la taula les necessitats formatives que poden tenir les entitats que estan implementant el model, enfortir els equips amb formació i coneixement per materialitzar de manera més fidel el Housing First… són els principals objectius d’aquest projecte d’abast europeu.
De moment, des del seu inici l’any passat, ens hem trobat per compartir com apliquem en el nostre dia a dia el Housing First des de les diferents entitats i hem visitat i conegut la realitat dels projectes a Finlàndia i Alemanya. L’any vinent, les entitats europees que participen en el projecte vindran a Barcelona.
Acabar amb el sensellarisme a Europa l’any 2030
A través de tota aquesta experiència i feina compartida, perseguim la millora dels serveis que a Europa apliquen el model Housing First i, en conseqüència, que també millorin les condicions de vida de les persones sense llar que acompanyem. Al final del projecte, l’any 2025, tenim previst presentar els resultats de la investigació al Parlament Europeu, amb recomanacions polítiques i directrius de formació per als serveis i entitats que treballen en Housing First a Europa.
Tots els països de la Unió Europea s’han marcat l’objectiu d’acabar amb el sensellarisme l’any 2030, amb l’adhesió a la Declaració de Lisboa. Per aconseguir-ho, cal més coneixement sobre com afrontar amb eficàcia el sensellarisme en diferents realitats i sobre les millors pràctiques per adaptar el model Housing First.