Ara fa 15 anys, les entitats que a Anglaterra atenen persones sense llar van decidir coordinar-se per ser més eficients en l’atenció a persones sense llar. Així va néixer Homeless Link. Un dels seus representants, Mark McPherson ha explicat com funciona aquesta xarxa a entitats socials i serveis de tot Catalunya.
Unes 3.000 persones viuen al carrer a Anglaterra. La majoria d’aquestes persones són homes i un terç és població jove; el 30% té problemes de salut mental, una de cada cinc ha sortit de la presó i un altre 30% té problemes d’alcohol i/o drogues. En molts dels casos, han deixat els municipis on vivien per marxar a ciutats més grans, pensant que les podran ajudar millor a sortir del carrer.
Accedir a tota aquesta informació és possible perquè les 500 entitats socials que a Anglaterra treballen amb persones sense llar la recullen de manera conjunta i periòdicament a través de la xarxa Homeless Link. El punt de partida de Homeless Link és molt clar:
- cap persona hauria de passar una segona nit al carrer
- cap persona hauria d’arribar a haver de dormir al carrer
- cap persona hauria de tornar a dormir al carrer.
“La pregunta que ens vam fer totes les entitats va ser: què vol dir assolir l’objectiu de ningú dormint al carrer? Per això vam establir aquests criteris comuns”, explica Mark McPherson, director d’estratègia i innovació de Homeless Link. McPherson va participar el passat 15 de desembre a la jornada Dormir al Carrer amb entitats socials i municipis que atenen persones sense llar a Catalunya.
Entre les tasques de Homeless Link destaquen assessorar, informar i formar les entitats membres en temes relacionats amb el sensellarisme. També promoure trobades i treball en equip, impulsar campanyes de sensibilització i proposar polítiques a nivell nacional i local.
Street Link, una base de dades comuna que compta amb el ciutadà
Una de les iniciatives de Homeless Link és Street Link, una pàgina web enfocada al desig que cap persona hagi de passar una segona nit al carrer. La web i l’aplicació mòbil d’Street Link convida els ciutadans a avisar quan trobin una persona que dorm al carrer i dóna eines per donar un cop de mà. La informació es comparteix i els equips de carrer la fan servir per millorar l’atenció a la persona que viu al carrer.
“Street Link és una xarxa de seguretat: on no arribem els professionals arriben els ciutadans i ens avisen”, explica Mark McPherson.
- Mira la intervenció en vídeo de Mark McPherson a la jornada Dormir al Carrer a Catalunya.
- Aquí pots descarregar-te la presentació de Homeless Link.
- Llegeix també la crònica sobre la jornada Dormir al Carrer per saber què passa amb les persones sense llar a Catalunya.
- També pots mirar algunes fotos de la jornada en aquest àlbum flickr!