L’any 2023, vam fer una enquesta a la ciutadania i vam saber que, a Catalunya, el 84% de la població considera el sensellarisme un problema greu i prioritari. També vam sortir una nit al carrer per comptabilitzar quantes persones vivien al ras a Barcelona i vam localitzar 1.384 persones. En aquest context, hem treballat intensament: durant l’any passat, vam atendre 3.290 persones sense llar i vam poder garantir un allotjament estable a 267 persones. Us expliquem el detall de la nostra memòria anual.
- 3.290 persones ateses, un 7% més que durant el 2022.
- 1.453 persones ateses per primera vegada.
- La majoria (88%) són homes i el 12% són dones.
- Des de la creació d’Arrels el 1987 hem atès 20.300 persones.
- Hem visitat directament al carrer i de manera habitual 796 persones que viuen al ras a Barcelona.
- En total, l’equip de carrer d’Arrels ha fet més de 6.700 visites a persones que viuen al ras a qualsevol dels districtes de Barcelona.
- La nit del 13 de desembre del 2023, vam sortir pels carrers de la ciutat i vam localitzar 1.384 persones dormint al ras.
- El 17% del pressupost l’hem destinat a visitar les persones directament al carrer i oferir serveis bàsics
- Hem garantit l’allotjament a 267 persones.
- Un total de 21 persones sense llar han començat a viure en un pis durant el 2023.
- Hem destinat el 55% del nostre pressupost a garantir l’allotjament i el suport social a les persones.
Per l’espai d’acollida d’Arrels, on les persones que viuen al carrer poden descansar i troben serveis útils, han passat fins a 2.730 persones.
- Un total de 461 persones han utilitzat el servei de dutxa.
- Fins a 1.083 persones han fet servir el rober.
- 448 persones han guardat la seva bossa al servei de consigna de manera estable (a la ciutat de Barcelona no hi ha cap servei públic de consigna on les persones que viuen al carrer pugui deixar les seves pertinences).
- 1.344 persones han vingut al nostre centre obert demanant assessorament i orientació sobre els recursos que existeixen a Barcelona adreçats a persones sense llar. La majoria necessitaven serveis bàsics, com una dutxa o un canvi de roba, però moltes altres han preguntat també com accedir a serveis socials i a un allotjament.
- Hem acompanyat 333 persones a la xarxa d’atenció sanitària, d’atenció a la salut mental i a la xarxa d’atenció en addiccions.
- Hem defensat els drets de les persones; l’equip jurídic d’Arrels ha ofert assessorament jurídic a 222 persones.
- Hem recordat 66 persones sense llar que ens han deixat, juntament amb altres entitats i serveis de la ciutat. De mitjana, tenien 57 anys, és a dir, han viscut 25 anys menys que la resta de la població de Barcelona.
- La implicació de l’equip de voluntariat és importantíssima per fer possible tot el nostre acompanyament. El 2023 hem comptat amb la implicació de 344 persones voluntàries que han participat de manera continuada en serveis d’atenció a les persones però també en altres tasques administratives, de manteniment o sensibilització.
- La continuïtat de l’atenció s’ha proporcionat amb la implicació de 95 treballadors i treballadores amb perfils molt diversos.
- Moltes gràcies també a les 6.145 persones sòcies i donants i a les empreses, col·lectius i entitats perquè amb la seva implicació s’han sostingut els projectes d’Arrels.
El total d’ingressos de l’any 2023 ha estat de 5.713.947,48 euros.
- Finançament públic: 27%
- Finançament privat: 73%
El 78% del pressupost s’ha invertit en atendre directament les persones sense llar, especialment en cobrir necessitats d’allotjament i suport social (55%), en serveis de primera acollida (17%) i el taller ocupacional (6%).
Consulta tota la informació econòmica.
- Una jornada sobre trauma. El 2023, hem organitzat una jornada per aprofundir i millorar l’atenció social a persones que han viscut al carrer, tenint en compte la seva trajectòria psicològica i emocional.
- Una enquesta a la ciutadania. Hem enquestat la ciutadania de Catalunya per conèixer la seva percepció sobre el sensellarisme i les persones sense llar, quina relació hi tenen i quin compromís hi podrien tenir.
- Obrim un espai amb mirada de gènere. Hem obert una franja d’atenció exclusiva per a dones, dones trans i persones no binàries al nostre centre obert; un espai segur i de confiança que funciona cada dimarts de 12 h a 14 h.
- La llista invisible. Per visibilitzar els drets vulnerats, hem presentat la nostra pròpia campanya a les eleccions municipals, amb persones candidates que han viscut al carrer i amb propostes polítiques.
- Hem sortit a preguntar i enquestar les persones que viuen al carrer. Per conèixer la realitat de les persones que viuen al ras, hem enquestat fins a 800 persones sense llar, 650 de les quals viuen directament al carrer. Ho vam fer durant el mes de juny del 2023, sortint al carrer a buscar les persones i amb la complicitat de diferents centres i serveis per a persones sense llar que hi ha a Barcelona.
Més informació:
- L’any 2023, 21 persones sense llar que coneixem van començar a viure en un pis; el José Luis és una d’elles i t’ho volem explicar.
- Col·labora amb Arrels! T’expliquem algunes maneres de fer-ho.