App Localitzador

Has vist algú dormint al carrer? Avisa’ns!

L’aplicació mòbil Arrels Localitzador permet avisar de la presència de persones dormint al carrer. Volem comptar amb la participació de la ciutadania per conèixer la realitat i poder traçar polítiques i accions per combatre-la i fer possible #ningúdormintalcarrer. Aprofita els teus desplaçaments habituals per indicar-nos si hi ha persones sense llar al teu barri. Ajuda’ns a localitzar-les!

Pots descarregar l’aplicació per a Android i IOS.

Dubtes més freqüents

1. Com es tracten aquestes dades?

Les persones que dormen al carrer es troben en un lloc públic però cal garantir la seva intimitat i privacitat. Les dades són per a ús intern d’Arrels per facilitar la feina de l’equip d’atenció.

2. Una vegada envio la informació, quin procés comença?

La informació que ens envies permet activar el nostre equip de carrer i treballar en xarxa amb altres equips de la ciutat. Primer comença una fase d’anàlisi de la informació, es comptabilitza quines de les localitzacions rebudes són a zones que recorrem habitualment, es traspassa la informació al mateix equip, valorem si ja coneixen a la persona o no i pensem la millor manera d’abordar la situació.

3. Vaig avisar d’una persona dormint al carrer i encara hi continua, per què?

Analitzar la informació, valorar quins recursos són necessaris i dissenyar actuacions són fases que requereixen temps. Quan, després d’aquestes primeres fases, s’aconsegueix establir un primer contacte entre l’equip de carrer i una persona que viu al carrer, generar amb ella vincles de confiança també és un procés llarg. Recorda que no és una acció ràpida ni fàcil, el procés perquè una persona deixi de viure al carrer pot durar anys, però sí que és necessària i es pot posar en marxa gràcies a la informació que ens fas arribar.

4. Si veig la mateixa persona amb molta freqüència, és útil que avisi cada vegada?

No és necessari que ens informis amb freqüència sobre la mateixa persona; treballem les dades amb temps i es tracta d’un procés llarg. Tot i així, si la situació d’aquesta persona varia, pots informar-nos d’aquests canvis enviant de nou la seva localització i omplint l’apartat d’Observacions.

5. Si veig una persona fora de Barcelona, és útil que ho comuniqui?

Sí. Tot i que Arrels no estigui present en aquell territori, farem arribar la informació a entitats que hi treballin o als serveis municipals. Enviar la informació a través d’Arrels Localitzador és un pas però, igualment, no deixis d’avisar el teu municipi, ja que la seva actuació serà sempre més directa. Arrels Localitzador és també una eina de visibilització, així que utilitzar-la pot ajudar a fer visible la problemàtica de les persones sense llar a altres llocs.

6. A banda d’informar a través d’Arrels Localitzador, què més puc fer quan vegi una persona dormint al carrer?

Com amb qualsevol persona, la manera en què et relacionis amb algú que has vist al carrer és una elecció personal. Sobretot, no desviïs la mirada i pregunta-li si necessita alguna cosa. El contacte personal, una conversa o un moment de companyia poden ser de molta més ajuda que no pas els diners. Compartim alguns consells pràctics!

 

7 preguntes sobre les persones que dormen al carrer

1. Per què preguntem la localització?

Necessitem la localització per conèixer quina és la situació actual d’aquesta problemàtica a Barcelona, valorar si el nostre equip de carrer està present a totes les zones sensibles de la ciutat i comptar amb informació precisa que permeti millorar la nostra actuació.

2. Per què preguntem si són homes o dones?

El 91% de les persones que viuen al carrer són homes, el 6,9% dones i l’1,78% són homes o dones trans. Per aquest motiu hi ha més recursos orientats a homes, ara bé la informació ens ajudarà a saber si augmenta el nombre de dones que viuen al carrer per poder incrementar els recursos destinats a elles.

3. Per què preguntem quantes persones són?

Per conèixer el grau de vulnerabilitat. Una persona sola es troba molt més desprotegida que un grup de persones que dormen juntes. A més, és necessari per fer un recompte exacte del nombre de persones que viuen i dormen als carrers de Barcelona i conèixer l’abast d’aquesta realitat.

4. Per què preguntem si és la primera vegada que veus aquesta persona?

Per tenir més informació sobre la seva situació: si és nova, si és una persona que es va movent o si és una persona que, per exemple, té dificultats de mobilitat.

5. Per què preguntem on dorm?

Per saber quin és el grau de vulnerabilitat i protecció d’aquesta persona i per facilitar la seva detecció a l’equip de carrer.

6. Per què preguntem si té animals?

Moltes de les persones que viuen al carrer i tenen un animal són més reticents a utilitzar els diferents recursos que les entitats i els serveis municipals els ofereixen ja que aquests no estan adaptats per a animals.

7. Quin tipus d’observacions són útils?

Tots aquells detalls que puguin ser importants perquè l’equip de carrer reconegui millor la persona i pugui preveure la forma d’apropar-se a ella. Parla sola? Es pot moure bé? Quin és el seu estat de salut i l’edat aproximada? Rep el suport dels veïns i veïnes? A quina hora és habitual veure’l? Creus que té algun problema amb l’alcohol?

 

A més d’Arrels Localitzador, quins altres canals d’informació existeixen?

A més d’informar a través del l’app Arrels Localitzador, si veus una persona dormint al carrer a Barcelona pots: