Aconseguir #ningúdormintalcarrer és possible si s’utilitzen eines que ja existeixen: els recomptes, els censos i el model Housing First. Aquest és el punt de partida de l’European End Street Homelessness Campaign, a la qual Arrels s’ha sumat participant l’any passat a la prova pilot i, aquest, repetint el cens de persones sense llar. Altres ciutats europees hi participen.
El 2016 van ser Westminster i Croydon (Regne Unit), València i Barcelona en una prova pilot i aquest 2017 repetim a Barcelona i s’afegeixen les ciutats de Brussel·les (Bèlgica), Budapest (Hongria) i Brighton, Torbay i Leicester (Regne Unit). Totes elles participen a l’European End Street Homelessness Campaign, iniciativa impulsada per l’organització britànica Building and Social Housing Foundation (BSHF) amb un objectiu: acabar amb el sensellarisme de carrer a Europa abans de l’any 2020.
Els resultats de la prova pilot
València. Amb la participació de més de 280 persones voluntàries, València va acollir el 2016 un cens de persones sense llar en el qual es van entrevistar 268 persones. La informació ha permès saber, entre d’altres coses, que el 45% de les persones enquestades ha patit situacions de violència, que el 57% té problemes de salut i que el 77% de les persones no té cap tipus d’ingrés.
Westminster. Al districte de Westminster, a Londres, els voluntaris i voluntàries que van sortir a preguntar a les persones que dormien al carrer van conversar amb 267 persones. De les respostes s’extreu que el 47% té menys de 35 anys i que un 49% havia anat a Londres cercant feina. Un 47% explica que té problemes crònics de salut i un 61% afirma no tenir cap tipus d’ingrés.
Croydon. El cens que es va realitzar l’any passat a Croydon, el districte de Londres amb més població, va entrevistar 42 persones que dormien al ras. Segons les seves respostes, més de la meitat d’aquestes persones pateix un grau de vulnerabilitat elevat i requerien una actuació social prioritària. El 52% de les persones entrevistades afirmen haver estat víctimes de violència i un 36% pateix problemes de salut crònica.
Barcelona. Un total de 348 persones que dormien al ras van respondre les preguntes del #CensSenseLlar, l’any 2016. Els resultats van servir per saber que, de mitjana, les persones entrevistades fa 3 anys i 9 mesos que no tenen una llar estable i per determinar que el 19% de les persones pateixen un grau elevat de vulnerabilitat i un 61% un grau mig; trobeu tota la informació aquí. En aquest sentit, les nits del 6, 7 i 8 de juny tornem a sortir pels carrers de Barcelona per parlar amb les persones que dormen al carrer i comptar amb més informació per conèixer l’evolució.
Un objectiu europeu comú: ningú dormint al carrer
La campanya European End Street Homelessness Campaign s’inspira en experiències que des de fa anys es porten a terme al Canadà i els Estats Units, on els censos de persones sense llar són eines importants per obtenir informació fiable sobre la realitat de les persones que dormen al ras i orientar polítiques i recursos.
A Europa es pretén treballar de manera coordinada a 50 ciutats que acullen situacions de sensellarisme crònic, seguint vàries línies d’actuació entre les quals destaca:
- El model Housing First, que aposta per oferir un habitatge estable i digne amb el suport social que la persona necessiti.
- Saber què necessiten les persones que dormen al carrer i quina és la seva situació.
- Recollir dades de manera periòdica per conèixer l’evolució del sensellarisme i determinar si les respostes que es donen en matèria d’habitatge són eficaces.
Participa com a voluntari al cens de persones sense llar que fem al juny!