Cens 2019: 339 històries de carrer i 1.195 persones dormint al ras


Aquesta nit hem sortit pels carrers de Barcelona per parlar amb les persones que dormen al ras i saber quin grau de vulnerabilitat pateixen. Les dades provisionals ens parlen de 339 persones que han volgut compartir la seva situació amb nosaltres i d’un total de 1.195 persones localitzades vivint al carrer. Més enllà de les xifres, però, hi ha un munt de situacions, trencaments i somnis que criden #ningúdormintalcarrer.

A l’entrada d’un local amb la persiana baixada, l’Abdel passa la nit resguardat rere un cartró que li fa de paret i el protegeix de les mirades. Just davant ha deixat el carret, al costat d’un arbre, amb algunes peces de ferralla que ha recollit durant el dia. És l’una de la matinada i el Joan, l’Alba i la Carla, voluntaris del cens de persones que dormen al carrer, l’han despertat per fer-li algunes preguntes i saber com es troba.

“Fa dos mesos que dormo al carrer. He treballat durant 20 anys però ara no trobo feina, em costa molt. Passo el dia buscant ferralla i amb els diners que guanyo no puc estalviar”, explica a les tres persones voluntàries. Les preguntes se succeeixen: Abans vivies al carrer? Tens ingressos? Has estat malalt últimament o tens alguna malaltia crònica? “Fa poc em va recollir una ambulància i em costa mantenir les necessitats bàsiques; sort que em dutxo un dia a la setmana en un local que hi ha al barri”.

L’Abdel és una de les 339 persones que dormen al carrer a Barcelona i que aquesta passada nit han volgut explicar la seva realitat en el cens de persones sense llar. L’objectiu és recollir informació sobre la seva situació i saber quin grau de vulnerabilitat pateixen.

Entre les 00h i les 5h de la matinada, 549 persones voluntàries han recorregut 61 barris de Barcelona fixant-se en els caixers, els parcs, els portals i els cotxes per saber qui hi dormia. Un home que fa molts anys que viu al carrer ens ha explicat que mai ha anat al metge, tres nois diuen que han demanat asil i que ja no confien en els consolats ni en l’administració, una dona jove explica que té molts problemes de salut, un altre home afirma que els darrers 20 anys els ha passat vivint al carrer o a la presó…

1.195 persones localitzades dormint al carrer

339 persones sense llar han contestat l’enquesta però, en total, els voluntaris i voluntàries que aquesta nit han sortit pels carrers de Barcelona han localitzat 1.195 persones dormint al ras, algunes d’elles menors d’edat. La xifra supera les 956 persones que es van comptabilitzar l’any passat durant el recompte de persones sense llar i significa un 25% més.

El cens de la passada matinada ens ha mostrat també que a zones com Sant Andreu hi ha més persones dormint al carrer i també ens ha deixat una incògnita: què ha passat amb moltes persones que coneixem i que sabem que dormen a barris cèntrics de la ciutat i que aquesta nit no hem localitzat?

549 persones voluntàries

El cens de persones que dormen al carrer ha estat possible gràcies a un total de 549 persones voluntàries. Moltes havien participat en censos anteriors i per a altres era la primera vegada. “Després d’hores caminant pel meu barri, tinc la sensació que he mirat un món que és més gran i profund del que em podia imaginar”, afirma el Josetxo, que ha recorregut els carrers de Sant Andreu. Per a una altra voluntària que ha participat al barri de Gràcia, l’experiència li ha permès “donar veu a les persones que estan en situació de sense llar i que sovint passen desapercebudes”.

Precisament, visibilitzar la realitat de les persones sense llar ha estat el motiu que ha portat a participar com a voluntàries del cens a vàries persones que també han dormit al carrer. “La societat ha d’obrir els ulls”, afirmava el Theo durant la formació prèvia al cens. I el Davide, que ha viscut 8 anys al carrer i des de fa molt poc té un allotjament, afegia: “Encara sento que no tinc una llar però, ara que ja no visc al carrer, puc aportar des de la meva mirada i dir a la gent que dorm al carrer que es pot sortir d’aquesta situació”.

 

Més informació

One thought on “Cens 2019: 339 històries de carrer i 1.195 persones dormint al ras

  1. Genial. Toda la empatía del mundo para los más necesitados.

    Y que el primer mundo se de cuenta que los invisibles también existen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.