L’any 2015, l’organització britànica World Habitat va posar en marxa una campanya europea per enfortir en diferents ciutats l’objectiu #ningúdormintalcarrer. Des d’aleshores, s’hi han sumat 13 ciutats, entre elles Barcelona. Els resultats dels primers tres anys de campanya indiquen que 344 persones sense llar han accedit a un allotjament permanent i han significat noves accions i recursos a les 13 ciutats.
La campanya europea per acabar amb el sensellarisme de carrer té lloc en un context de creixement de la problemàtica. Actualment, no se sap quantes persones viuen al carrer als països europeus perquè les metodologies que s’utilitzen són diferents però sí se sap que el nombre de persones que viuen al ras ha augmentat a tots els països europeus, excepte a Finlàndia i Noruega, segons les entitats Feantsa i Abbe Pierre.
L’objectiu de la campanya és “donar suport a campanyes específiques a ciutats arreu d’Europa per fer realitat l’objectiu d’acabar amb el sensellarisme de carrer, no només gestionar-lo”, explica Patrick Duce, responsable de la campanya de World Habitat.
Des que es va posar en marxa la iniciativa, s’han realitat censos en 13 ciutats europees per conèixer la situació de vulnerabilitat de les persones sense llar, s’ha impulsat el model Housing First i s’ha promogut la implicació de la ciutadania i el treball en xarxa i amb les administracions locals, entre d’altres.
Impactes locals d’una campanya europea
Un dels resultats més tangibles de la campanya europea és que 344 persones que vivien al carrer a les ciutats on es desenvolupa la iniciativa han accedit a un allotjament. A cada municipi també s’ha desenvolupat una estratègia liderada per les entitats que formen part de la campanya.
- A Croydon (Regne Unit), es va realitzar un cens de persones que dormen al carrer l’any 2016 i les dades van evidenciar la necessitat d’allotjament estable per a persones que viuen al carrer i que es troben en una situació crònica i amb molta complexitat. Fruit d’això, es treballa amb l’autoritat local per desenvolupar el model Housing First, que promou l’accés a habitatge amb el suport social que necessita la persona. A Torbay i València han portat a terme estratègies similars i l’administració local s’ha aliat amb l’organització Crisis per promoure el model Housing First d’accés a l’habitatge.
- A les ciutats de Brussel·les i Brighton, on també s’han realitzat censos per saber més sobre la realitat de les persones sense llar, les dades recollides han servit per desenvolupar un projecte d’habitatges amb mòduls prefabricats.
- En el cas de Bratislava (Eslovàquia), participar en la campanya està servint per visibilitzar la realitat de les persones sense llar i posar sobre la taula una realitat del país: oficialment les persones sense llar no existeixen perquè no hi ha una definició legal de sensellarisme.
Per als propers tres anys, els reptes són “seguir demostrant que des de les comunitats es poden fer accions per reduir el sensellarisme i que cada campanya a cada ciutat avanci cap a un pla estratègic de ciutat”, expliquen des de World Habitat.
Com hi participem des d’Arrels?
Arrels és una de les entitats que s’ha sumat a la campanya europea contra el sensellarisme de carrer des dels seus inicis, l’any 2015. En aquest temps, hem vist com el nombre de persones que viuen al carrer a Barcelona ha augmentat, així com les dificultats per accedir a un habitatge.
En el marc de la campanya, organitzem des de l’any 2016 el cens de persones sense llar a Barcelona per enquestar les persones que viuen al ras a la ciutat i saber què necessiten i quin grau de vulnerabilitat pateixen. L’acció permet conèixer la problemàtica amb informació qualitativa, visibilitzar la realitat del sensellarisme i sensibilitzar la ciutadania.
El fet de tenir un coneixement més profund de la problemàtica i de la ciutat ens ha portat a seguir incidint políticament, a seguir buscant habitatge perquè més persones sense llar hi puguin accedir i també a obrir la mirada cap a altres accions a curt termini. En aquest context, per exemple, hem obert un espai petit i de baixa exigència –que anomenem Pis Zero– perquè les persones trobin un lloc segur on passar la nit amb les seves pertinences i que creiem que s’hauria de replicar a tots els barris de la ciutat, i hem publicat una guia amb informació pràctica adreçada a les persones que viuen al carrer.
Llegeix l’informe de World Habitat amb l’impacte dels tres anys de campanya europea de lluita contra el sensellarisme de carrer (informe en anglès, en breu el tindrem en castellà).