El mar, un amic de fa anys, un edifici esfondrat, una persona dormint al terra… aquest és el contingut d’algunes de les fotografies fetes per persones que viuen o han viscut al carrer i que reflecteixen Barcelona des de la seva mirada. Totes elles formen part de l’exposició Art al Marge i es podran veure fins el 7 de febrer a la Toulouse Business School de Barcelona (Trafalgar, 10).
Durant dos mesos, sis persones que acompanyem a Arrels han dut una càmara d’un sol ús a sobre i han estat fotografiant Barcelona, sempre des del seu punt de vista. Algunes han capturat un instant a la platja, d’altres han retratat companys de la vida al ras o, simplement, edificis i carrers. Totes elles amaguen una història darrere, un per què, un motiu.
El recull de fotografies del Salvador té una clara línia argumental; comença en una Rambla del Raval fosca i plujosa i continua amb imatges que giren entorn de la vida al carrer: una persona dormint al terra, un edifici en ruïnes, unes ampolles davant d’un caixer… I acaba amb la llum del sol. Ha titulat la sèrie ‘El resurgir de las tinieblas’, i és un recorregut des de l’ensorrament més profund fins a la llum de l’esperança, un camí que ell mateix ha viscut.
En Miquel, dibuixant que va viure 15 anys al carrer, s’ha centrat en els constrastos de llum, com últimament també fa en les seves il·lustracions. La foto que li agrada més és una que va fer en contrapicat sortint de la parada de metro Urgell. També ha fotografiat espais en els quals hi passava les hores quan vivia al carrer, com el parc de la Ciutadella. I companys amb qui encara es retroba de tant en tant.
El Davide viu al carrer des de fa cinc anys. Li encanta el mar i la platja i així ho reflecteixen algunes de les seves fotos: diu que observar-lo l’ajuda a reflexionar i aclarir la ment, s’hi apropa cada dia. Explica que no va tenir pressa per fer les fotografies perquè darrere de totes elles s’hi amaga un significat i un estat d’ànim.
Aquestes són només tres de les sis persones que han participat al projecte Art al Marge, iniciat a França i impulsat per estudiants de la Toulouse Business School a Barcelona. La inicativa té com a objectiu trencar amb la visió estigmatizada de les persones sense llar, fer visible aquesta problemàtica i posar a les seves mans la fotografia com a mitjà d’expressió. L’exposició, que consta de 40 imatges, inclou també fotografies realitzades per persones sense llar a França. La mostra es podrà veure fins el 7 de febrer a la Toulouse Business School de Barcelona (Trafalgar, 10).