La crisi derivada de la covid-19 ha evidenciat durant tot l’any passat la importància de tenir una llar i ha empitjorat les condicions de les persones que viuen al carrer. Des d’Arrels, hem atès més de 2.600 persones sense llar a Barcelona, una xifra superior a la del 2019. L’equip de carrer ha intensificat durant el 2020 les visites a persones que viuen al ras i hem detectat un augment de la preocupació ciutadana per la problemàtica.
Les dades que us expliquem a continuació es refereixen a l’any 2020 però encara són provisionals. Cap al març, publicarem les definitives amb la memòria anual.
A l’augment de persones dormint al carrer durant els darrers anys i la problemàtica per accedir a un habitatge digne s’hi ha sumat, durant el 2020, la crisi sanitària i social derivada de la covid-19. Des d’Arrels, hem seguit atenent les persones durant els mesos de confinament i d’estat d’alarma, hem hagut de limitar aforaments en alguns espais i ens hem adaptat a les mesures de protecció per seguir acompanyant les persones visitant-les directament al carrer, a través del nostre centre obert i als diferents allotjaments que gestionem.
Durant el 2020, hem atès un total de 2.617 persones; es tracta d’una xifra lleugerament superior a la del 2019 i que significa un augment del 47% si ho comparem amb les dades de fa cinc anys. De totes les persones que hem acompanyat, a més de 1.100 les atès per primera vegada. El 88% de les persones ateses són homes i el 12% són dones.
En concret, durant el 2020 des d’Arrels:
1.
Hem visitat més persones que viuen al carrer i hem intensificat l’acompanyament.
Al llarg del 2020, l’equip de carrer d’Arrels ha visitat 671 persones de manera continuada, un 27% més que durant l’any anterior. En un context de covid-19, l’acompanyament al carrer s’ha intensificat per saber com es troben les persones que tenen una situació més vulnerable i cronificada i per detectar noves necessitats. Durant els mesos de confinament estricte, des d’Arrels també vam posar en marxa un equip d’emergència paral·lel que, cada vespre, sortia per lliurar kits higiènics i mascaretes a les persones sense llar, així com àpats i certificats per evitar multes i sancions per no estar confinades. A través de les rutes d’emergència vam visitar altres 496 persones.
2.
Hem acollit 2.138 persones al centre obert, adaptant els serveis i l’aforament al nou context per la covid-19.
Durant el 2020 hem mantingut el centre obert com a centre d’estada i resguard, especialment per a les persones que tenen una situació més vulnerable. En el cas dels serveis, hem hagut de reduir el nombre de dutxes i serveis higiènics (unes 500 persones beneficiades durant el 2020 respecte a les 958 durant el 2019). També ha baixat el nombre de persones que utilitzen el servei de consigna (455 el 2020 i 596 el 2019) degut a la limitació d’aforament. Fins a 1.379 persones han fet ús del rober d’Arrels, més que l’any anterior.
3.
Hem assessorat presencialment gairebé 800 persones, la majoria de les quals feia poc que vivien al carrer o que estaven a punt de quedar-se sense llar.
Moltes d’aquestes persones van venir a demanar orientació durant les setmanes de confinament estricte perquè havien de deixar la pensió o l’habitació de lloguer on vivien; durant els últims mesos de l’any també hem trobat persones que s’han quedat sense feina i no poden pagar l’habitatge i a les quals no els ha arribat l’ajut social. Des d’Arrels, les hem orientat i assessorat sobre els recursos existents a la ciutat.
4.
Hem garantit l’allotjament estable a 235 persones i hem acompanyat intensament en moments de confinament i soledat.
La majoria de les persones a les quals garantim l’allotjament viuen a pisos (sobretot individuals però també compartits) i, durant el 2020, 20 persones que coneixem han començat a viure en un pis. Per a totes elles, el 2020 ha estat un any difícil perquè han hagut de combatre molta soledat que hem intentat pal·liar trucant més telèfon i adaptant el nostre acompanyament. A la llar Pere Barnés -que acull persones que han viscut al carrer i que tenen una salut orgànica i mental fràgil- hem viscut moments difícils degut al confinament absolut i a les restriccions per la covid-19. La llar va ampliar el seu nombre de places el 2019 per poder acollir 41 persones i, des que es va iniciar la pandèmia, ha estat a la seva màxima capacitat. Per la seva banda, el Pis Zero ha permès passar la nit de forma segura a una desena de persones de forma diària.
5.
Hem detectat un augment del nombre de ciutadans i ciutadanes que ens contacten preocupats per les persones que viuen al carrer.
Durant la pandèmia, hem pogut mantenir l’atenció a les persones sense llar gràcies al suport de 423 persones voluntàries. Més enllà d’aquesta implicació en el dia a dia de l’entitat, també hem vist com la ciutadania vol donar un cop de mà i es preocupa per les persones que viuen al carrer. Durant el 2020, hem realitzat més de 1.100 orientacions a persones preocupades per altres veïns i veïnes sense llar, a persones afectades pel sensellarisme directament i a altres entitats i administracions catalanes. A més, hem rebut més de 4.500 avisos a través de l’aplicació Arrels Localitzador.
“El 2020 ha estat un any molt difícil i en el qual les persones que viuen al carrer han patit molt i ho han tingut més complicat. Des d’Arrels hem treballat, per primera vegada, en una situació d’emergència; hem creat noves rutes per visitar les persones que vivien al carrer durant l’estat d’alarma però també intentant minimitzar el tancament de recursos i atendre especialment les persones en una situació més cronificada”, afirma el director d’Arrels, Ferran Busquets.
La pandèmia agreuja la situació de les persones sense llar
La crisi per la covid-19 ha posat de manifest la importància de tenir una llar i ha empitjorat les condicions de les persones que viuen al carrer. Quan encara estàvem confinats i en estat d’alarma, des d’Arrels vam sortir una nit al carrer per saber quantes persones vivien al ras a Barcelona i vam comptabilitzar 1.239 persones. A finals de novembre, vam tornar a sortir al vespre per entrevistar les persones que viuen al ras; vam parlar amb 367 persones que viuen als carrers de Barcelona i 8 de cada 10 ens van explicar que, a conseqüència de la pandèmia, la seva situació ha empitjorat o segueix igual.
Abans de l’arribada de la covid-19, la xarxa de recursos públics i privats a Barcelona ja estava saturada. Ara, hi ha robers que han deixat de funcionar, als menjadors socials es donen àpats freds per emportar i la limitació d’aforament fa que hi hagi menys espais on resguardar-se durant el dia. El centre obert d’Arrels també s’ha vist afectat, en aquest sentit, per la restricció d’aforament.
Des de l’equip de carrer d’Arrels, fa mesos que venim observant més frustració, ansietat, estrès i impotència entre les persones que viuen al carrer degut a la situació de pandèmia i les seves conseqüències. En aquest sentit, un dels objectius que ens plantegem com a entitat per a aquest 2021 és acompanyar més intensament les persones que viuen al carrer, implicar la ciutadania i les xarxes comunitàries i seguir buscant fórmules d’atenció i allotjament per a més persones.
Com explica Ferran Busquets, “encara tenim aquí la pandèmia i seguirà afectant les persones sense llar. Com a entitat, hem de poder mantenir els serveis que oferim a les persones i anar més enllà i ampliar l’atenció a les persones i l’accés a l’habitatge estable”.
Hi vols col·laborar?
- Des de la posada en marxa d’Arrels, ara fa 33 anys, hem atès gairebé 16.200 persones sense llar gràcies al suport de moltes persones. Ens ajudes amb un donatiu?
- Tens un pis per llogar a preu assequible? Te’l rehabilitem i oferim una llar a qui no en té. Contacta’ns: telèfon 935 514 834 o correu electrònic amics@arrelsfundacio.org. Aquí tota la informació.
- També pots deixar la teva herència o llegat a Arrels. Et pots informar aquí.
Més informació:
- Menys llocs per resguardar-se, més fred i més hores de vida al carrer
- Mira altres maneres de col·laborar amb Arrels
- Informació pràctica sobre què pots fer si veus una persona dormint al carrer
Hola, vui col.laborar amb una entitat com valtros, però visc a Tarragona. Voldria saber si em podeu dir-ne alguna que hi hagi a Tarragona. Gràcies
Hola Josep Maria, gràcies per voler col·laborar. Pots contactar amb la Fundació Bona nit de Tarragona: https://fundaciobonanit.org/. Molta sort!