Les violències que pateixen les persones que viuen al carrer són molt diverses i algunes inclús provoquen la mort. Des d’Arrels hem fet un pas endavant en la defensa dels drets d’aquestes persones i actualment actuem com a acusació popular en tres procediments judicials. Us ho expliquem.
El 12 d’agost del 2019 vam saber que l’Anna Iggstrand havia patit una mort violenta. L’Anna havia viscut al carrer, era una apassionada de la dansa i vivia des de feia un temps a la llar Pere Barnés d’Arrels. Tenia 46 anys quan la van matar. Uns mesos després, el gener del 2020, des d’Arrels vam accedir com a acusació popular al procés judicial que està en marxa per esclarir els fets i demanar responsabilitats.
La mort de l’Anna ens va portar, per primera vegada, a personar-nos en un procés judicial com a acusació popular. Vam decidir fer-ho perquè l’Anna no tenia ningú més que es preocupés per ella, perquè volem saber què va passar realment i per evitar que la seva mort esdevingui invisible.
Des d’aleshores, ens hem personat també com a acusació popular en altres dos casos judicials: d’una banda, en el cas de l’Imad, el Juan Ramón i el Jean Pierre, que durant els mesos de confinament van ser assassinats presumptament per una mateixa persona mentre dormien al carrer; d’una altra banda, en el cas del Marjan, home que vivia al carrer a Barcelona i que el 21 de novembre del 2020 va ser ferit de bala per part de la Guàrdia Urbana.
Des d’Arrels, considerem que aquestes persones han estat víctimes pel fet de viure al carrer i, per això, volem defensar els seus drets aprofitant la fórmula de l’acusació popular.
Per què ens presentem com a acusació popular?
L’acusació popular és una figura processal que permet a una persona física o jurídica personar-se en un procediment penal judicial i actuar jurídicament, encara que no sigui una de les parts afectades directament pel delicte; permet incorporar-se com a acusació en un procés judicial penal per defensar la legalitat més enllà del fet concret, ja que serveix per defensar interessos col·lectius.
En els tres casos en els quals ens hem personat com a acusació popular són diversos els motius que ens han portat, com a Arrels, a utilitzar aquesta eina jurídica:
- Defensar els drets de les persones sense llar implicades en els processos judicials i que han estat víctimes de violència per la seva situació de sensellarisme. El fet de viure al carrer fa que les persones estiguin més exposades a patir violència directa i estructural i, des de la nostra posició d’acusació popular, pretenem dotar de veu pública a les víctimes.
- Estar al cas de les investigacions i del rumb que van tenint. Volem vetllar per la defensa dels drets de les persones sense llar que han estat víctimes i que coneixíem; l’objectiu és fer tot el possible per entendre el motiu pel qual han mort o han estat víctimes d’una violència important. Per exemple, en el cas del Marjan –acusat per la Guàrdia Urbana-, ser acusació popular ens permet vetllar perquè es respectin els seus drets fins que la justícia dictamini.
- Trencar prejudicis i prevenir l’aporofòbia. Des de la nostra experiència, sabem que hi ha pors, estereotips i prejudicis envers les persones sense llar a causa del desconeixement d’aquesta realitat. Presentar-nos com a acusació popular ens permet resoldre dubtes en aquest sentit i actuar en els casos en què aquests factors siguin presents.
- Aportar la nostra expertesa en el fenomen del sensellarisme. Actuar com a acusació popular ens permet anar més enllà de situacions concretes, visibilitzar els riscos als quals estan exposades totes les persones que viuen al carrer i defensar els seus interessos.
Una aposta per defensar drets
No ens cansem d’insistir que haver de viure al carrer suposa per a la persona estar més exposada a agressions i que la violència cap a les persones sense llar és una de les més invisibles i de les que menys es denuncien.
Segons l’enquesta a persones que viuen al carrer a Barcelona que vam fer l’any 2021, el 46% de les persones sense llar que vam entrevistar afirmava haver patit violència física o verbal en els darrers mesos; la xifra augmentava fins al 60% en el cas de les persones que vam enquestar i que feia més de cinc anys que vivien al carrer. Per què no se sol denunciar aquesta violència? Moltes persones sense llar creuen que va implícita en la seva situació, no saben que es tracta d’un delicte, pensen que no servirà de res o tenen por a denunciar i que això els hi jugui en la seva contra.
En aquest context, des d’Arrels intentem acompanyar les persones sense llar que coneixem en la defensa dels seus drets, a través del nostre equip jurídic. Ho fem orientant en casos d’agressions i discriminacions; amb les gestions i tràmits necessaris per resoldre i fer el seguiment de casos jurídics que impliquen persones que atenem; i plantejant-nos la nostra participació en procediments judicials de defensa de drets fonamentals.
Més informació
- Si detecteu una situació d’abús a una persona pel fet de viure al carrer, podeu contactar amb el nostre equip jurídic trucant o enviant un missatge al telèfon 635 439 400. Recollirem el cas, orientarem i donarem suport jurídic. Si la situació de vulneració de drets té llocs a la via pública, la podeu enregistrar en imatges i ens ho podeu fer arribar.
- Haver de viure al carrer: de la violència directa a les causes estructurals
- Durant l’estat d’alarma vam detectar un augment de la inseguretat envers les persones que vivien al carrer a Barcelona; ho pots llegir aquí
.
Gracies per la tasca que feu i les diferents iniciatives que tireu endavant. Fa molt anys que col.laboro amb vosaltres i n’estic molt orgullosa. Endavant!!!!
Com juristas sempre he cregut que la Justícia és un pilar de la Democràcia si no hi ha justícia no hi ha democràcia gràcies per el vostre compromís amb una societat millor
Gràcies per la vostra tasca, fa molts anys que col.laboro amb vosaltres.Continuarem lluitan per un mon millor per tot-hom