La nit del 18 al 19 de maig s’ha realitzat a Barcelona un recompte nocturn per saber quantes persones dormen al carrer. En total s’han detectat 941 persones, més que l’any passat. El recompte, impulsat per la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar, s’ha fet gràcies a la implicació de 930 persones voluntàries.
Segons les dades recollides aquesta passada nit, a Barcelona 941 persones dormen al carrer i altres 1.973 ho fan a diferents tipus d’allotjament que faciliten l’Ajuntament i diferents entitats socials. Totes dues dades superen les de l’any 2015, en què es vam comptabilitzar 892 persones dormint al carrer i 1.672 en recursos públics i privats.
Per zones, segueix la tendència dels darrers anys i l’Eixample, Ciutat Vella i Sant-Montjuïc són els districtes que acullen per persones dormint al carrer.
Les xifres les dóna la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), formada per una trentena d’organitzacions i per l’Ajuntament de Barcelona. “L’objectiu d’aquest recompte és conèixer la realitat de la persones que dormen al carrer i poder elaborar polítiques per eradicar el sensellarisme”, explica Jesús Ruiz, portanveu de la XAPSLL.
El recompte d’enguany s’ha portat a terme gràcies a la implicació de 930 persones voluntàries que, organitzades en 216 grups, ha pentinat tots els barris de Barcelona. Equips formats per professionals d’entitats, el Servei d’Inserció Social de l’Ajuntament, Guàrdia Urbana i Parcs i Jardins, entre d’altres, han col•laborat també per obtenir informació corresponent a zones de muntanya, parcs tancats o llocs de difícil accés.
Dos observadors internacionals al recompte de Barcelona
El recompte que s’ha fet aquesta nit a Barcelona ha comptat amb la presència de Mark McPherson i Patrick Duce, de l’entitat Homeless Link, que en els darrers cinc anys ha verificat més de 300 accions de recompte a Anglaterra. Tots dos han participat en qualitat d’observadors internacionals, han acompanyat diversos equips de voluntaris que han sortit a comptar i han estat presents durant tot el procés de recollida de dades.
“Els recomptes són un exercici molt útil per saber si el nombre de persones que dormen al carrer en un lloc determinat augmenta o disminueix i una oportunitat per treballar de manera conjunta administracions i entitats”, apunta Patrick Duce.