‘Teatre al Ras’ és el grup de teatre d’Arrels, fundat l’any 2015 amb l’objectiu de crear un espai d’expressió artística on tothom tingui l’oportunitat de donar el seu màxim. Actualment, el grup està format per una dotzena de persones dirigides per Laia Vila i ha estrenat tres obres diferents: L’últim crit (2015), Verdad, Beso y Acción (2019) i, actualment, Càsting (2024). La nostra metodologia s’inspira en el model del “Tú Sí Ke vales” d’Arrels, que fomenta la participació igualitària i el compromís absolut de cada membre.
A ‘Teatre al Ras’ creiem en una activitat que iguala totes les persones, on es demana a cadascú donar el seu 100% per assolir un repte comú. El grup està format per persones que viuen o han viscut al carrer i que acompanyem des d’Arrels Fundació, persones treballadores i voluntàries de l’entitat, així com membres de la comunitat veïnal. Ens basem en un ambient de confiança i respecte, on les cures formen part del procés creatiu i s’estenen a totes les facetes del projecte.
Passem per la vida com si estiguéssim en una roda de proves i càstings, en constant valoració. Em presento: em dic Maria, Jaume, Carmen, Alfredo… Vaig néixer en un dia de sol, potser hi havia algun núvol, potser. Qui sap si és per les decisions que he pres, pels avis que he tingut, pel dia que vaig llevar-me més tard o el dia que vaig arribar abans d’hora a l’escola. En tot cas, potser avui seré jo. Avui sóc aquí per saber si sóc apta, si sóc l’escollida!
Si vols contractar l’obra, escriu-nos a teatrealras@arrelsfundacio.org
Ets docent o alumne i vols que l’obra ‘Càsting’ vingui al teu centre educatiu?
Duració aproximada: 2h
Material: 2 cadires negres, 10 micròfons de peu i 10 cadires per al col·loqui. Si no es té el material, s’estudia cas per cas. De ser possible, que a l’espai es pugui penjar una tela de dansa acrobàtica.
Contacta’ns a teatrealras@arrelsfundacio.org
L‘últim crit va ser dirigida per l’actriu Ivana Miño i interpretada per persones que han viscut al carrer, voluntaris, treballadors i actors professionals, entre ells la Carlota Olcina. Va néixer d’una acció de voluntariat i d’un taller de teatre i va acabar convertint-se en una representació que combinava els formats de pel·lícula i teatre.
És un exemple de com el teatre es converteix en una eina que permet trencar amb determinats rols i crear nous vincles des d’una posició d’igualtat entre els participants, eliminant etiquetes i prejudicis.
Aquesta obra ofereix una experiència única i immersiva amb la intenció de trencar les barreres tradicionals de l’escenari i establir una connexió directa amb el públic. Es tracta d’una proposta fragmentada, on els actors s’acosten a l’audiència per oferir dinàmiques interactives i jocs que fomenten la participació.
A través de coreografies i moviments, els personatges comparteixen les seves vivències personals i la seva visió del món, creant una atmosfera íntima i propera. Sempre representada sobre la terra i sense escenaris ni tarimes, eliminant qualsevol barrera física entre els actors i el públic.
Gràcies al nostre treball constant, a les activitats realitzades i a la col·laboració amb altres entitats, Teatre al Ras va aconseguir un impacte mediàtic significatiu. El projecte va obrir portes professionals: algunes persones participants van començar a treballar en institucions de renom com el Teatre Lliure.
La mostra de teatre inclusiu ‘NOSaltres’ va ser una iniciativa del Teatre Lliure que va posar el teatre al servei de realitats socials que sovint queden invisibilitzades o silenciades.